Política

L’OTAN es blinda a l’est

Els líders aliats aprovaran avui desplegar quatre batallons multinacionals més en països fronterers amb Ucraïna

Acordaran assistir Ucraïna en ciberseguretat i subministrar-li equips per protegir-se d’atacs químics o nuclears

Els líders de l’OTAN tenen previst aprovar avui en una cimera extraordinària el desplegament de quatre batallons multinacionals addicionals en estats fronterers amb Ucraïna –Eslovàquia, Hongria, Polònia i Bulgària–, davant l’amenaça que suposa Rússia després de la invasió del seu país veí, de la qual es compleix avui el primer mes. També acordaran subministrar a Ucraïna assistència per a la ciberseguretat, així com equips per protegir-se de possibles atacs químics, biològics o nuclears.

Les noves unitats militars s’afegiran a les que els aliats ja van situar en els tres països bàltics i Polònia després de l’annexió russa de Crimea, el 2014. “Això vol dir que tindrem vuit batallons multinacionals en el flanc oriental, del mar Bàltic al mar Negre”, va explicar Stoltenberg.

Els caps d’estat i de govern dels 30 membres de l’Aliança Atlàntica –inclòs el president nord-americà, Joe Biden– es reuniran avui a Brussel·les per avaluar la resposta a la crisi a Ucraïna. El president d’aquest país, Volodímir Zelenski, ha d’intervenir per videoconferència durant la sessió de treball.

El cap aliat va explicar que aquests nous batallons, que “estaran desplegats tant temps com calgui”, ja tenen la major part dels seus integrants sobre el terreny. També va reconèixer que l’Aliança està “preocupada” pel possible ús d’armes químiques o biològiques, després de les “afirmacions falses” de Moscou que Kíiv estava produint armament químic. Segons l’ex primer ministre noruec, aquestes declaracions poden servir per fabricar “un pretext” perquè Rússia utilitzi armes químiques a Ucraïna, com ja va fer a Síria. Durant la cimera d’avui, també s’espera que els líders aliats acordin el seu suport a països “en risc per la pressió russa” com ara Geòrgia i Bòsnia i Hercegovina.

Durant la roda de premsa prèvia a la cimera extraordinària d’avui, Stoltenberg es va referir a la Xina acusant-la d’haver donat “suport polític” a Rússia amb la difusió de mentides i desinformació. “Als aliats els preocupa que pugui proporcionar suport material [a Moscou]”, hi va afegir. Finalment, Stoltenberg va subratllar que les decisions que es prenguin avui a Brussel·les “tindran implicacions de gran abast” i que els grans reforços de seguretat previstos “requeriran grans inversions en defensa”.

Sobre el terreny, l’exèrcit ucraïnès contraataca en algunes àrees de l’oest i el sud del país. Així, les autoritats locals de Makàriv, a l’oest de Kíiv, asseguraven ahir que les banderes ucraïneses tornen a onejar a la població.

Atac mortal a Kíiv

Per contra, a la capital almenys una persona hauria mort ahir i dues més haurien estat ferides de gravetat per un atac al pàrquing d’un centre comercial. A Kherson, la primera ciutat que va caure ens mans dels russos, situada prop de la península de Crimea, les forces ucraïneses també estan intentant recuperar territori. Amb tot, segons assegurava ahir la BBC citant fonts de Defensa britàniques, les tropes russes avancen des del nord i el sud amb l’objectiu d’“encerclar les forces ucraïneses a l’est del país”. Segons aquestes mateixes fonts, “les forces russes probablement es reorganitzaran abans de reprendre operacions ofensives a gran escala”.

Mariúpol, la gran ciutat del mar d’Azov assetjada des de fa més de dues setmanes, va tornar a ser bombardejada ahir per les forces russes, que controlen ja part de la localitat. Amb tot, l’àrea del port no va resultar excessivament danyada.

LA FRASE

Les decisions que prenguem avui [en la cimera de l’OTAN] tindran implicacions de gran abast
Jens Stoltenberg
SECRETARI GENERAL DE L’OTAN

LA XIFRA

7.000
soldats
russos han mort, pel cap baix, a Ucraïna durant les quatre setmanes d’invasió, segons càlculs de l’OTAN.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA