Política

Vox aconsegueix el suport del PP per a reduir els diputats de l’Assemblea de Madrid

Per portar-ho endavant encara faria falta que 13 diputats dels partits d’esquerres hi fessin costat

El grup parlamentari de Vox en l’Assemblea de Madrid ha aconseguit la signatura de diputats del PP per a presentar una proposició de llei destinada a reduir de 136 a 91 els parlamentaris en la Cambra regional. Per assolir-ho es requereix una majoria qualificada de dos terços, per la qual cosa són necessaris els vots favorables d’almenys tretze diputats de l’esquerra madrilenya.

La portaveu de Vox en l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, ha informat d’aquest acord en declaracions remeses aquest dimarts als mitjans, en les quals convida a l’esquerra a “ser responsable” i a “posicionar-se del costat dels madrilenys”.

En qualsevol cas, els portaveus dels grups de l’esquerra madrilenya ja han descartat donar suport a aquesta iniciativa en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus: Més Madrid i Unides Podem consideren que aquesta reducció de diputats suposa una retallada democràtica, i el PSOE creu que una reforma de l’Estatut d’Autonomia –el que implica aquesta mesura– s’ha de plantejar formalment i incloure més modificacions.

La proposició de llei ha estat registrada avui en la Mesa de l’Assemblea pel portaveu del PP, Alfonso Serrano, juntament amb Monasterio i altres 50 diputats signants, entre ells Ana Camíns, secretària general del PP en la Comunitat de Madrid, Marimar Blanco i altres diputats populars.

El partit de Monasterio i el govern d’Ayuso ja van pactar el juny de 2021 –per a donar suport a la investidura de la presidenta madrilenya– abordar en dos mesos la reforma de l’Estatut d’Autonomia per a la reducció de diputats autonòmics, una qüestió que, transcorregut el termini, Vox va tornar a posar damunt de la taula el gener passat.

La iniciativa requereix la reforma de l’Estatut d’Autonomia que, segons recull la Constitució Espanyola, ha de comptar amb dos terços de la Cambra regional i la seva aprovació en el Congrés dels Diputats mitjançant una llei orgànica.

En aquest sentit, el PP i Vox proposen canviar el sistema actual d’elecció (un diputat per cada 50.000 habitants) per un fix que determini un nombre “suficient” de diputats per a desenvolupar les funcions de l’Assemblea “de manera eficient”, que en aquest cas seria de 91 diputats.

Segons el text de la iniciativa, aquesta xifra s’ajusta als criteris de representativitat que ja segueixen les Corts Generals, la ràtio mitjana de les quals és d’un diputat per cada 77.156 habitants, enfront de la ràtio d’un diputat per cada 73.000 madrilenys que planteja la proposició de llei.

Si s’aprova aquesta proposta, la reducció de diputats es faria efectiva en les eleccions a l’Assemblea de Madrid que es convoquin amb posterioritat a l’entrada en vigor del nou Estatut.

Monasterio ha defensat en la roda de premsa després de la Junta de Portaveus en la Cambra de Vallecas que aquesta proposició de llei és era un “compromís amb tots els madrilenys” perquè la reducció de despesa política és una “obligació moral” davant l’increment del preu de la llum, el gas o la cistella de la compra.

A més, ha apel·lat als grups parlamentaris de l’esquerra perquè votin a favor d’aquesta proposta perquè “no va d’un partit o d’un altre” sinó de “respondre a una necessitat” i que els diputats “donin exemple”. Així, ha recalcat que espera obtenir les “tretze signatures” que els falten a PP i Vox perquè aquesta iniciativa tiri endavant i responguin a la responsabilitat i, si és necessari, que algun diputat “valent” trenqui la doctrina de vot del seu partit perquè tiri endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona