Política

Berenar per als presos comuns que van ajudar els polítics

El proper 10 d’abril, diumenge de Rams, activistes i Música per la Llibertat organitzen un acte de suport als interns de Lledoners

Els consellers Jordi Turull i Josep Rull hi seran presents

Diu Jordi Cuixart que les lluites només mereixen la pena si són compartides. Hi ha un grup d’activistes per la independència de Catalunya que ho tenen present i ho practiquen. Aquest grup ha convocat per al diumenge 10 d’abril a les sis de la tarda, diumenge de Rams, un acte de solidaritat amb els presos comuns que hi ha al centre penitenciari de Lledoners, a la comarca del Bages. El motiu de la iniciativa és mostrar-los l’escalf i el reconeixement per l’ajuda que van prestar als presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem quan van compartir cel·la.

Com no podia ser d’altra manera, en la convivència a l’interior del presidi es va establir una bona relació entre presos comuns i polítics. Aquests últims van procurar donar un cop de mà als primers, en el que els podien ajudar, i fins i tot fora de la presó. Hi ha notícia, per exemple, que un noi d’origen africà ha trobat feina a l’aeroport gràcies a una gestió d’un dels polítics.

“Els presos comuns diuen que mai s’havien sentit tractats amb tant de respecte i que els han ensenyat moltes coses”, explica Montserrat Morera, una sabadellenca de qui va sortir la idea de fer el berenar. Morera era una de les habituals de les concentracions que es feien a Lledoners i altres presons.

A aquesta sabadellenca li sap greu que els presos comuns “ara s’han quedat orfes” i per això va decidir que calia tornar-hi, ni que fos només per un dia. És així que s’ha començat a organitzar la iniciativa del diumenge de Rams, en la qual, de moment, s’han comprès els consellers Jordi Turull i Josep Rull. L’activista Jordi Pesarrodona també hi serà.

El berenar consistirà en pa amb tomàquet i coca de Folgueroles. S’hi recolliran diners que es faran arribar a la caixa d’Alerta Solidària i també es recolliran joguines per donar-les als familiars dels presos. Hi haurà música, cançons, i “aquell dia crec que no hi ha d’haver crits d’independència”, reflexiona la Montse.

Els músics

A Lledoners no hi faltarà Música per la Llibertat, ni Anna Ortega, la veïna de Sant Fruitós de Bages que l’1 de novembre del 2017 va decidir que havia d’agafar la flauta travessera, baixar a la plaça Major del poble i interpretar El cant dels ocells, en homenatge als presos. La música va prendre arreu i es va arribar a interpretar El cant dels ocells a setanta municipis de Catalunya.

La iniciativa Música per la Llibertat va néixer a Lledoners, on l’Anna va començar a anar. “No som professionals, per això no vam anar a aquell concert tan maco que es va fer al mig de la plaça Espanya”, explica. Tot i això, Música per la Llibertat agrupa molts instrumentistes que ara, en comptes d’anar a tocar a Lledoners, es dediquen a fer actuacions els caps de setmana per tot el país, allà on els criden.

La coca que menjaven a la presó també hi serà

La coca serà protagonista en el berenar del diumenge de Rams. “Si hi ha unes dues-centes persones, en portarem una vintena.” Ho explica el pastisser de Folgueroles, Josep Maria Coromines, pare de la coca del Mossèn, una delicadesa que els presos van poder tastar a l’interior de la presó de Lledoners. En Josep Maria, amb la seva família, i la seva filla Cristina, integrant de Música per la Llibertat, anaven molt sovint a Lledoners a fer costat als presos. “Des de casa, per l’eix, hi tenim 40 minuts, com a molt”, explica en Josep. A la presó del Bages van conèixer els familiars dels presos, “i aquests venien a casa i els donàvem coca perquè l’entressin a la presó”. Quan van ser indultats, alguns dels presos van anar a agrair-los el detall, com ara Quim Forn, que una de les primeres coses que va fer en quedar lliure va ser anar a Folgueroles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona