Política

ERC sospesa presentar Rufián com a alcaldable a Santa Coloma de Gramenet

La cúpula pensa en ell en el marc de l’estratègia per discutir l’hegemonia metropolitana al PSC

Vilalta nega cap normalitat en la relació entre governs

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va confirmar ahir que el partit “valorarà” presentar l’actual líder al Congrés, Gabriel Rufián, com a alcaldable a Santa Coloma de Gramenet en les eleccions municipals de l’any vinent, una tasca que en principi compaginaria amb el seu càrrec de diputat a Madrid. Diumenge al vespre, Nació Digital va avançar que aquesta, si més no, és la proposta del president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, en el marc de la batalla que els republicans volen lliurar per discutir l’hegemonia municipalista del PSC a l’àrea metropolitana.

“Hi ha diverses opcions sobre la taula, no hi ha cap decisió presa i s’estan valorant diverses possibilitats”, matisava ahir Vilalta, que en tot cas recordava que serà la militància de la secció local qui tindrà l’última paraula sobre el candidat. Això sí, admetia que les municipals del 2023 són “absolutament estratègiques” i que l’objectiu és “consolidar ERC a la corona metropolitana de Barcelona com a alternativa al PSC”.

Res de “normalitat”

Vilalta, d’altra banda, va negar que l’assistència de Pere Aragonès diumenge a la conferència de presidents de La Palma signifiqui que les relacions entre el govern català i l’espanyol estiguin “normalitzades” com es va vantar la ministra portaveu Isabel Rodríguez. “Això és el que voldria el govern espanyol”, etzibava la republicana, que recordava que la presència del president “va ser excepcional” i justificada pel context de crisi global arran de la invasió russa d’Ucraïna, i l’impacte que tindrà sobre l’economia, la societat i l’energia. Les relacions només es normalitzaran, postil·lava, “quan s’atenguin les peticions d’amnistia i autodeterminació i es resolgui el conflicte polític”. “Fins que això no passi, no podrem parlar de normalitat en cap cas”, insistia.

Des de Junts, el nou portaveu, Josep Rius, que debutava ahir en el lloc d’Elsa Artadi, entenia el viatge d’Aragonès com un “gest positiu” i justificava la seva presència “puntual” adduint que la situació a Ucraïna “requereix actuacions excepcionals”. Però lamentava que l’Estat no hagués “correspost” el gest, ja que el resultat de la reunió va ser “clarament insuficient”. Rius, de fet, alertava que és un “error seguir confiant en les promeses de Sánchez”, i instava Aragonès a no tornar a assistir a cap més conferència de presidents si, com tem, l’acord adoptat ara “queda només en una mera promesa”.

Els partits que són al govern espanyol, en canvi, celebren la participació d’Aragonès com un “senyal de normalització” de les relacions, segons la portaveu socialista, Lluïsa Moret, que li reclamava que faci un pas més i convoqui la taula catalana de partits, que és la “tercera pota” del diàleg inclòs en el pacte d’investidura de Sánchez. Joan Mena, portaveu de Catalunya en Comú, valorava la “rectificació” del president i que representés Catalunya “en una reunió tan important, amb una actitud proactiva i propostes concretes”.

Junts critica que la taula “silencia”

Després que la militància d’ERC ratifiqués diumenge l’aposta per la negociació, Junts va tornar a criticar ahir que la que hi ha oberta entre governs “és una taula de silenci i silenciadora” de les aspiracions catalanes, que només ha servit al govern espanyol “per anar arreu del món” a dir que té “canalitzat” el conflicte. Rius, que advertia que l’espai només ha de ser per parlar d’amnistia i autodeterminació, denunciava que la taula ara “està suspesa sine die” i no hi ha “cap previsió que es pugui tornar a reunir”, ja que va acusar La Moncloa de buscar excuses per no fer-ho, com la pandèmia, les eleccions a Castella i, ara, la invasió d’Ucraïna. En canvi, Vilalta va assegurar que els equips continuen treballant “de manera discreta” perquè “hi hagi avenços” i es pugui reunir la taula “al més aviat possible”, i amb un ordre del dia clar. Fins que no hagi madurat un acord que s’hi pugui validar, advertia, no es convocarà res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs