Política

El govern alemany confirma la intenció de substituir els Tornados per caces F-35

Els aparells nord-americans són susceptibles de portar armes atòmiques i compleixen amb les prerrogatives del “repartiment nuclear”

El Govern alemany ha confirmat aquest dilluns que modernitzarà la seva Força Aèria amb 35 caces estatunidencs F-35 fabricats per Lockheed Martin per a substituir a l’obsoleta flota de Tornados.

Els caces F-35 estan capacitats per a complir amb les prerrogatives del “repartiment nuclear” entre els aliats, segons ha indicat la ministra de Defensa, Christine Lambrecht, en referència al fet que aquests aparells són susceptibles de portar armes atòmiques.

El repartiment nuclear és un terme emprat per l’OTAN amb finalitats de dissuasió nuclear que preveu que els països sense arsenal nuclear –com Alemanya– planifiquin els seus propis mètodes d’emmagatzematge, transport i ús d’aquestes armes, així com la realització d’exercicis i maniobres per a practicar un eventual ús d’aquestes.

“L’agressivitat demostrada per Rússia amb la invasió d’Ucraïna només podia tenir una resposta i aquesta és la cohesió de l’OTAN en l’objectiu de la dissuasió militar”, va apuntar per la seva part l’Inspector General de les Forces Aèries, Ingo Gerhartz.

El caça F-35 és el “més modern avió de combat del món”, ha afegit Gerhartz, i té capacitat per a assegurar l’espai aeri de l’Aliança i “de defensar-lo”, si fos necessari.

Els plans de substituir als Tornados estaven contemplats ja en l’acord de coalició subscrit entre el Partit Socialdemòcrata (SPD) del canceller Olaf Scholz, els Verds i el Partit Liberal (FDP), encara que sense concretar més detalls.

La decisió ara de dotar-se del F-35 segueix a l’anunci de Scholz, uns dies després d’iniciar-se la invasió d’Ucraïna, d’augmentar la despesa en Defensa per a arribar al 2% del PIB, així com d’aprovar un paquet extraordinari de 100.000 milions d’euros per a posar al dia les forces armades.

Scholz, “va deixar molt clar en la seva declaració de govern del 27 de febrer que per al repartiment nuclear adquirirem a temps un substitut modern per als obsolets Tornados”, va recordar en una roda de premsa ordinària el portaveu adjunt de l’executiu, Wolfgang Büchner.

Respecte a l’Eurofighter, aquest serà habilitat per a la guerra electrònica, va prosseguir la ministra de Defensa, qui va deixar clar que els plans respecte al caça europeu es mantenen “d’acord amb el decidit amb els nostres socis”.

El pacte de coalició estableix que “amb el començament de la vintena legislatura adquirirem un sistema que substitueixi als avions de combat Tornat i acompanyarem el procés d’adquisició i certificació amb vista al repartiment nuclear d’Alemanya de manera ob€jectiva i conscienciosa”.

La guerra a Ucraïna ha accelerat aquests plans, segons ha indicat la ministra. Esperant que es concretin els plans i el calendari, en mitjans alemanys s’ha avançat que Defensa preveu dotar a la seva Força Aèria amb fins a 35 caces F-35 i adquirir, a més, altres quinze Eurofighter d’Airbus, destinats a la guerra electrònica, per al que fins ara eren utilitzats també els avions de reconeixement Tornat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona