Política

Denúncia pública dels abusos al món LGTBI a Via Laietana

Tania Navarro, una de les primeres transsexuals, explicarà avui els maltractaments i vexacions a què la va sotmetre la policia

La Comissió de la Dignitat es concentra aquesta tarda davant la prefectura

La casa del terror de la Via Laietana 43 va ser un espai de tortura per als activistes polítics detinguts durant la dictadura i un cau de burla, humiliació i violència homòfoba contra el col·lectiu LGTBI, aleshores simplement marietes a mercè del maltractament de la policia quan els detenia. Tania Navarro, una de les primeres activistes transsexuals d’aquest país, perseguida i represaliada de nena i de jove fins a la desesperació per haver nascut nen amb ànima de nena i portar faldilles, explicarà aquest vespre davant l’edifici policial la seva experiència en mans de la policia i la justícia de Franco.

La Tania participarà en una nova concentració convocada per la Comissió de la Dignitat, que cada primer i tercer dimarts de mes convoca la ciutadania davant la prefectura, en col·laboració amb l’ANC, per demanar que l’edifici deixi de tenir usos policials i passi a mans de la Generalitat per destinar-lo a un espai de memòria.

A les concentracions sempre hi intervenen persones que han passat per les dependències policials en condició de detingudes. Avui a l’acte hi intervindran Leopold Estapé, estudiós de la repressió al moviment LGTBI; Alpe Conceptes, activista de la lluita del col·lectiu, i la mateixa Tania.

La història de repressió patida per Tania Navarro és tan brutal que ella mateixa ho ha explicat en un llibre que ha titulat La infancia de una transexual en la dictadura. El context legal d’aquell temps és molt important de conèixer per entendre el perquè del patiment d’aquesta i moltes altres persones. Durant la República es va promulgar una norma amb el nom de Ley de vagos y maleantes per la qual les persones que no seguien un model de sexualitat estricte, heterosexual, estaven fora de la llei i eren detingudes.

Aquesta norma va ser vigent durant tot el franquisme fins al 16 d’agost del 1970, quan va entrar en vigor una nova llei que substituïa l’anterior, amb l’explícit nom de Ley de peligrosidad y rehabilitación social. Es va canviar el nom, però la repressió contra el col·lectiu va continuar, com molt bé sap la Tania.

Reformatori

Aquesta dona va patir de ben menuda la incomprensió de la societat. Coneguts de la seva mare van convèncer-la perquè tanqués la seva filla, la tercera de cinc germans, en un reformatori, perquè calia reformar la seva tendència sexual. La Tania va viure com un horror el tancament en el centre de la Bonanova, d’on es va escapar tantes vegades com va poder, i tantes vegades era detinguda i retornada a aquell centre. Tan díscola va ser que un jutge va arribar a dictar una ordre d’expulsió de Barcelona, i ella va acabar per un temps a Madrid.

Entre els anys 1972 i 1975, la Tania va comptabilitzar fins a onze entrades a la prefectura superior de policia de la Via Laietana. “El primer cop em va detenir al carrer Conde del Asalto, avui Nou de la Rambla, jo anava vestida com una nena i un cop a comissaria em van fer desvestir i en veure’m van exclamar: «Maricón!»”

Cada cop que era detinguda es repetien les vexacions i els maltractaments físics per part de la policia. “Un dia no vaig poder més i quan en va venir un que em va pegar una hòstia jo vaig tenir clar que rebria de valent i aleshores vaig picar de cap, jo mateixa, contra un arxivador i em vaig provocar una ferida. Em van donar un Kleenex per a la sang i em van fer marxar”, explica.

A presó

En la documentació judicial, Tania era catalogada com a “homosexual” i “maleante”, documentació en la qual consten ordres d’ingrés a la presó. “A la Model em van violar. Imagina’t, joveneta, amb pitets, i aspecte femení...” La Tania va ser condemnada a una pena de sis mesos a sis anys de presó, i va complir sis mesos a Badajoz.

De joveneta, Tania Navarro es va guanyar la vida en la prostitució, anant a buscar els clients a les sales de joc. En fer-se gran va entrar al món de l’espectacle i va fer de vedet amb el nom de Tania Joyce, i va actuar als teatres de Barcelona i Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona