Política

Rússia continua bombardejant les principals ciutats ucraïneses

Les primeres detonacions han tingut lloc aquest matí a Lutsk, al nord-oest del país, i a Ivano-Frankivsk

Zelensky nega que hi hagi armes químiques a Ucraïna

Rússia diu que ha evacuat més de 220.000 persones des d’Ucraïna

L’Exèrcit rus continua bombardejant les principals ciutats d’Ucraïna amb nous atacs aquest divendres que ja han ocasionat víctimes mortals, ha informat Mikhailo Podoliak, assessor del cap de l’Oficina del President d’Ucraïna, al compte de Twitter. “Les grans ciutats ucraïneses estan novament subjectes a cops devastadors”, ha dit l’assessor del president ucraïnès, Volodimir Zelenski.

Les primeres detonacions han tingut lloc aquest matí a Lutsk, al nord-oest del país, i a Ivano-Frankivsk, uns 250 quilòmetres al sud, també s’han produït fins a “tres poderoses explosions”, ha precisat l’assessor presidencial. L’alcalde de Lutsk, Igor Polischuk, ha demanat als habitants acudir ràpidament als refugis després d’escoltar les primeres explosions a la ciutat, situada a uns 90 quilòmetres a l’est de la frontera polonesa. “Explosions a prop de l’aeròdrom. Tots al refugi!”, ha dit a través de Facebook Polischuk, que també ha demanat als veïns que no publiquessin fotos, ni adreces, ni establissin coordenades, en el que podria ser el primer atac rus contra aquesta ciutat, a la regió de Volònia i veïna també de Leòpolis. Segons fonts de la cadena ucraïnesa ICTV, l’objectiu de l’atac podria ser l’aeròdrom de la ciutat i una fàbrica propera.

“S’han disparat quatre míssils a l’aeròdrom militar a Lutsk des d’un bombarder de l’exèrcit rus. Desafortunadament, hi ha pèrdues humanes. En l’actualitat, dos militars han mort i sis han rebut ferides de diversa gravetat. Els enderrocs estan sent clars”, ha dit el cap de l’Administració Militar Regional de Volyn, Yuriy Pohulyayko, al compte de Telegram, segons informa Ukrinform.

La cadena ICTV ha confirmat, a més, tres atacs aeris a Dnipro, al centre sud del país. Segons aquesta cadena de televisió, els projectils han caigut a prop d’una escola bressol, en un edifici d’apartaments i en una fàbrica de sabates. Aquesta és la primera vegada que aquestes dues ciutats pateixen atacs des que fa setze dies va començar la invasió russa d’Ucraïna.

També a l’oest Ucraïna, a prop de les fronteres amb Romania i Polònia, l’Exèrcit ha atacat Ivano-Frankivsk. “D’hora, aquest matí de l’11 de març, s’han sentit explosions a Ivano-Frankivsk. Per alguna raó, no hi hagut alerta d’atac aeri”, ha dit l’alcalde de la ciutat, Ruslan Martsinkiv, segons Ukrinform.

Zelensky nega que hi hagi armes químiques a Ucraïna

El president d’Ucraïna, Volodomir Zelensky, ha rebutjat aquesta matinada les acusacions russes que a Ucraïna hi hagi armes químiques “ni altres armes de destrucció massiva” i ha dit que aquestes acusacions són part de la propaganda russa per justificar la seva invasió.

En un discurs a través del seu canal de Telegram, a l’inici del setzè dia d’invasió, Zelensky ha dit que a Ucraïna “no s’han desenvolupat armes químiques ni altres armes de destrucció massiva. Tothom ho sap” i va amenaçar Rússia que si fa alguna cosa contra els ucraïnesos “rebreu la resposta de sancions més severes”.

“Els russos diuen que presumptament estem desenvolupant armes biològiques i que estem preparant un atac químic. Això em preocupa realment perquè si tu vols saber quins són els plans russos, cal veure del que els russos els acusen als altres”, ha dit Zelensky, qui ha afirmat a més que aquesta forma d’actuar per part de Rússia “ja s’ha vist altres vegades” tant a Ucraïna com a altres parts del món.

Per la seva banda, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha advertir que Rússia podria estar planejant l’ús d’armes químiques o biològiques a Ucraïna en resposta a les “falses” acusacions russes contra Washington.

Psaki ha recordat que Rússia “té un gran programa d’armes biològiques i químiques” i un “historial d’inventar mentides”.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, també ha expressat el seu temor que Rússia fabriqui una excusa per justificar l’ocupació d’armes químiques a Ucraïna.

Rússia diu que ha evacuat més de 220.000 persones des d’Ucraïna

Per la seva banda, Rússia assegura que més de 220.000 refugiats ucraïnesos han estat evacuats i traslladats al seu territori des de la regió del Donbàs, a l’est d’Ucraïna, segons l’agència oficial russa Tass, que cita fonts de les agències de seguretat.

“Fins al matí de l’11 de març, gairebé 222.000 persones han creuat la frontera russa, inclosos més de 50.000 nens”, ha dit la font. “Més de 193.000 persones han arribat a Rússia des de les Repúbliques Populars de Donetsk i Lugansk des del 18 de febrer, quan les autoritats d’aquestes repúbliques van anunciar l’evacuació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona