Política

Guerra total Ayuso-Casado

El PP implosiona i la presidenta culpa Casado d’espiar-la per “destruir-la” pel cas d’una comissió de 280.000 euros al germà en el contracte públic de mascaretes

El secretari general li obre expedient

Protesta ayusista a Gènova

Espies, filtracions, una trama amb un germà de la presidenta, una investigació sobre idil·lis amorosos, un home del PP amb historial d’homicidi imprudent a Cuba (Ángel Carromero), un diputat amb un diari amb dos forats a l’altura dels ulls fingint que espia (Emilio Delgado, de Més Madrid, ahir a l’escó a l’Assemblea de Madrid, tot fent mofa). No és la trama d’una novel·la de Graham Greene –tot i que per al PP Carromero era “el nostre home a l’Havana” quan el 2012 conduïa el cotxe accidentat en què va morir el dissident Oswaldo Payá–, sinó la crònica costumista i castissa de Madrid, on el PP ha implosionat. Quan tothom mirava el PP per si obre a Vox el govern de Castella i Lleó, el cas per una comissió de 280.000 euros pagada pel govern d’Isabel Díaz Ayuso al seu germà Tomás Díaz Ayuso en un contracte sanitari de mascaretes l’abril del 2020 ho va fer detonar tot: la presidenta madrilenya diu que no hi ha cas i acusa Pablo Casado d’ordenar un espionatge contra ella i el seu entorn –incloent-hi els idil·lis– per “fabricar presumptes corrupcions” i “destruir-la” pel seu anhel de liderar el PP de Madrid, mentre que la direcció del PP sí que hi veu un escàndol i l’estava investigant internament. I no hi falta l’agència d’espies que fa la feina bruta: Grupo Mira, de Julio Gutiez. “No hi pot haver res més greu que acusar algú de casa, amb responsabilitats de govern, de corrupció i fer-ho sense proves ficant-hi pel mig la família”, va etzibar Ayuso a Casado i el secretari general i cervell del cas, Teodoro García Egea.

En una comunitat en què l’expresidenta Cristina Cifuentes va veure forçada la seva dimissió el 2018 per una filtració del robatori d’una crema en un Eroski el 2011, El Confidencial i El Mundo avançaven la nova edició de la batalla interna al PP entre dos líders amics de l’adolescència: Ayuso i Casado.

Almeida i Carromero

La triangulació es completa amb José Luis Martínez-Almeida, l’alcalde de Madrid i portaveu del PP que hi és part: Ángel Carromero, director general de la coordinació de l’alcaldia i mà dreta d’Almeida, és qui hauria demanat a Álvaro González, director de l’Empresa Municipal de la Vivienda y el Suelo (EMVS), que investigués l’entorn d’Ayuso a través d’un detectiu privat del Grupo Mira. “No hi ha encàrrec ni pagament”, va negar Almeida a les nou del matí en una extravagant compareixença en què va dir que qui parlava era l’alcalde i no el portaveu del PP, com si fossin dues persones diferents i no ell mateix. Al vespre, Carromero –etern enfant terrible de Noves Generacions del PP i amic estret de Casado des de petits fins ara– dimitia del seu càrrec municipal per l’escàndol.

Gallardón i Catalá avisen

El sainet castís no seria complet sense el paper del correveidile, i en aquest cas són dos exministres de Justícia. Segons Europa Press, si Rafael Catalá va informar Ayuso de la maniobra, Alberto Ruiz Gallardón va informar dels fets Almeida.

En una compareixença sense preguntes, Ayuso va defensar la innocència del germà i seva, però sí que va admetre que la relació entre l’empresa Priviet Sportive SL –a la qual el govern de Madrid va adjudicar un contracte sanitari d’1,5 milions– i Tomás Díaz Ayuso va existir. “El meu germà em diu que tot era legal i que tot està regulat davant Hisenda i declarat. Ni el meu govern ni jo hem intervingut per adjudicar ni aquest ni cap altre contracte a ningú del meu entorn”, va relatar. Dit això, va dir que ella s’assabenta del cas a Gènova quan el PP li obre investigació i va culpar “l’entorn de Casado”, que no va desmentir res dels espies. “Mai hauria pogut imaginar que la direcció del meu partit podria actuar de manera tan cruel i injusta contra mi”, va reblar Ayuso.

La rèplica l’oferia una hora més tard García Egea, que va recordar que amb ell de secretari general “tots els càrrecs estan compromesos amb l’exemplaritat i la transparència” i va anunciar l’obertura d’un expedient informatiu a Ayuso –que podria durar quatre mesos i acabar en expulsió– davant els fets i “l’atac gairebé delictiu” a Casado. “Tenir un bon resultat electoral no eximeix de rectitud i de lleialtat”, va advertir.

Ucraïna, millor que el PP

Egea, però, és en el punt de mira. “Si jo fos el secretari general, dimitiria avui millor que demà”, va dir l’expresidenta Esperanza Aguirre. Més àcid era José María Aznar: “La situació d’Ucraïna està ara millor que la del PP perquè allà no hi ha armament nuclear.” “El gat d’Abascal ja no té pèl al llom”, ironitzava Gabriel Rufián (ERC), tot fent sang. “Abans s’ha trencat el PP”, hi afegia citant l’auguri d’Aznar que abans es trencaria Catalunya que Espanya. De nit, una protesta ayusista s’aplegava al carrer Gènova amb crits de “Casado, dimissió”, “Teodoro, assetjador” i “Millor voto Vox”.

LES FRASES

Res més greu que acusar algú de casa de corrupció i fer-ho sense proves i ficant-hi pel mig la família
Isabel Díaz Ayuso
presidenta de madrid
La situació d’Ucraïna està ara mateix millor que la del PP, perquè allà no hi ha armament nuclear
José María Aznar
expresident espanyol
El PP ha obert un expedient informatiu a Ayuso per un atac gairebé delictiu al president Casado
Teodoro García Egea
secretari general del pp
Si jo fos el secretari general del partit, Teodoro García Egea, dimitiria avui mateix millor que demà
Esperanza Aguirre
expresidenta de madrid


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona