Política

L’Estat cau a “democràcia defectuosa”

La revista ‘The Economist’ la treu del nivell de democràcies plenes el 2021

La revista econòmica internacional The Economist ha fet baixar un esglaó a la democràcia espanyola el 2021 en perdre la categoria de “democràcia plena” i situar-se en la de “democràcia defectuosa”. L’Economist Intelligence Unit de la revista atribueix la situació sobretot a la fragilitat de la independència judicial relacionada amb la manca de renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Una manca de renovació que la revista atribueix a les divisions polítiques i recorda que, des del 2018, el màxim òrgan de govern dels jutges està pendent de renovació i operant en funcions. “Com més es prolongui aquesta situació, més risc té de soscavar el CGPJ i fer-lo vulnerable a la politització”, conclou l’informe. En darrer terme, l’anàlisi hi afegeix que l’escenari polític a Espanya s’ha trasbalsat progressivament els darrers anys amb la fragmentació parlamentària, la “lletania d’escàndols de corrupció política” i el “nacionalisme creixent a Catalunya”, diversos factors que The Economist considera reptes per a la governació de l’Estat espanyol. L’anàlisi de la revista, que estudia 60 indicadors puntuats en cinc categories, recorda que Espanya se situava com una democràcia plena ja per un estret marge el 2020 i que una petita pèrdua de puntuació fa que caigui al nivell immediatament inferior –el rànquing classifica els règims en democràcies plenes, democràcies defectuoses, democràcies híbrides i règims autoritaris.

Pablo Casado ho relaciona amb ETA

El líder del PP, Pablo Casado, no va dubtar ahir a atribuir l’anàlisi de The Economist al “tractament a les víctimes d’ETA” que, segons ell, fa el govern de Sánchez. Després d’afirmar que la consideració de democràcia defectuosa es deu “als atacs que està rebent el poder judicial”, Casado hi va afegir: “M’atreveixo a dir que també ho diu, en la nostra opinió, per quelcom que també ha denunciat el Parlament Europeu: el tractament a les víctimes del terrorisme.” Tot seguit, el líder popular va passar a afirmar que s’ha conegut “que el ministre de l’Interior de Sánchez ha contactat amb líders etarres per donar beneficis penitenciaris als presos assassins de la banda terrorista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles