Política

Polònia recorrerà el pagament de multa que la CE descomptarà dels fons europeus

L’import de la multa és de mig milió d’euros diaris

El govern polonès ha anunciat aquest dimarts que recorrerà la decisió de la Comissió Europea (CE) de cobrar amb caràcter retroactiu una multa imposada al setembre de 2021 després d’anunciar Brussel·les que ho farà descomptant part dels fons europeus assignats al país.

El portaveu del govern polonès, Piotr Müller, ha anunciat que Varsòvia “utilitzarà tots els mitjans legals possibles per a apel·lar” el pagament la multa –a raó de mig milió d’euros diari–, motivada per mantenir en funcionament una mina contaminant en Turów (al sud del país), prop de la frontera amb la República Txeca, país que va denunciar la situació.

L’origen de tot està al febrer de 2021, quan Praga va presentar una demanda contra Polònia davant el TJUE, després que Polònia decidís ampliar en el temps l’activitat de la mina de lignit de Turów, situada a la frontera entre tots dos països, i que segons les autoritats txeques ocasionava grans perjudicis al medi ambient de la zona.

El TJUE va ordenar el tancament cautelar de l’explotació minera fins que s’aconseguís un acord, però el govern polonès es va negar a això perquè, segons va afirmar Morawiecki, aquesta mina produeix prop del 5% de l’energia que es consumeix en tot el país.

Amb posterioritat, es va arribar a un acord entre els governs polonès i txec segons el qual el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va acordar a Praga una compensació de 45 milions d’euros als seus veïns, a canvi de renunciar a qualsevol reclamació futura i de retirar la denúncia que va originar la disputa.

No obstant això, el portaveu de la Comissió Europea, Balazs Ujvari, ha confirmat aquest dimarts que es descomptaran quinze milions d’euros dels fons europeus destinats a Polònia, corresponents al període que va del 20 de setembre al 19 d’octubre de 2021.

Morawiecki va afirmar l’any passat que el seu país no pagaria “ni un cèntim” i, immediatament després de conèixer la decisió de la CE, va enviar una carta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per a explicar que els governs txec i polonès ja van informar divendres passat aquest òrgan judicial de l’acord aconseguit.

Per la seva part, la CE addueix que, com fins al moment d’aconseguir-se l’acord Polònia no va satisfer la multa que se li va imposar, ara haurà d’abonar la quantitat acumulada fins a la data de la fi de la disputa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona