Política

Le Pen i Zemmour es disputen l’espai ultradretà a França

Els dos candidats a les presidencials escenifiquen la pugna en mítings multitudinaris a Reims i Lilla, amb protestes antiracistes

Destacats membres d’RN es passen al camp rival i està enlaire si ho farà també la neboda de Le Pen

La candidata perd l’avantatge per combatre Macron en segona volta

Com en una mena de partit a distància dins la ultradreta, els candidats Marine Le Pen i Éric Zemmour van protagonitzar ahir dos mítings multitudinaris amb vista a les presidencials franceses de l’abril, en què intentaven imposar la seva figura dins d’aquest espai ideològic que recull al voltant del 30% d’intenció de vot.

Primer, va parlar des de Lilla l’experiodista Zemmour, davant de 8.000 persones, segons els organitzadors. I una mica més tard, Le Pen des de Reims, davant d’unes 4.000, també segons els promotors. Un duel, retransmès per les televisions d’informació contínua, en què Le Pen perd l’avantatge en les enquestes respecte a Zemmour per tornar a ser qui s’enfronti en segona volta al president sortint, Emmanuel Macron, mentre que la candidata de la dreta parlamentària, Valérie Pécresse, passa al davant.

La contraprogramació el mateix dia d’un míting massiu per part de Zemmour tenia la intenció d’esgarrapar votants a la seva contrincant a la regió dels Alts de França, en forta desindustrialització, on Le Pen té ara el seu feu com a diputada. Fins i tot es va permetre llogar l’immens Gran Palau de Lilla per doblar en capacitat el congrés presidencial de la seva rival a Reims. I, malgrat que l’alcaldessa socialista de Lilla, Martine Aubry, va intentar impedir-ho i es va deixar veure en una manifestació de SOS Racisme, el míting de Zemmour va respondre a totes les expectatives dels seguidors del seu moviment, Reconquesta, denunciant una “França assistencial” que “finança la immigració” i enarborant una “França del mèrit” en què el candidat ofereix retallar “totes les ajudes socials als estrangers extraeuropeus” com a solució per fer pujar el poder adquisitiu. I el públic, en moments com aquest, es posava a cridar: “Som a casa nostra!”, una expressió de rebuig als vinguts de fora. Per contra, la intervenció de Le Pen a Reims va ser molt més tranquil·la, i fins i tot ensopida, encara que també s’hi van sentir crits de “Som a casa nostra!”. Evidentment, la candidata del Rassemblement National va aprofitar per destacar que era al bressol de la “França mil·lenària” (amb la catedral a Reims, on s’entronitzaven els reis), i va fer servir el tema de la immigració en el discurs, exhibint el seu projecte d’un referèndum per eximir-se de les regles de Brussel·les en aquesta qüestió.

Però, en el mètode, hi ha un canvi de paradigma de Le Pen respecte a la seva campanya fallida quan s’enfrontava amb Macron el 2017. Divendres, en una entrevista al diari Le Figaro, declarava que, “al voltant de Zemmour, hi ha capelles com ara els catòlics tradicionalistes i alguns nazis”. Es queixava de les nombroses defeccions d’eurodiputats que està acumulant en favor del seu rival. Però el que li podria fer més mal és el suport a Zemmour de la seva neboda, Marion Maréchal. En les seves últimes declaracions, la neta de Jean-Marie Le Pen, que sempre ha mostrat posicions més radicals, confessa que “se sent a prop de Zemmour”, sense acabar de definir-se de moment.

Està en joc la reconstrucció de tot aquest espai polític i, fins i tot, el cordó sanitari que encara hi ha entre la dreta i l’extrema dreta, perquè la candidata d’Els Republicans, Valérie Pécresse, també perd càrrecs importants en benefici de Zemmour. Els membres d’aquests partits estan nerviosos per una nova derrota en la pugna contra Macron, encara que Zemmour no es qualifiqui per a la segona volta. I ja calculen la millor aposta per a les legislatives del mes de juny.

A més, en el darrer sondeig d’ahir, de la ràdio France Info i el diari Le Parisien, Le Pen baixa i Zemmour puja, i queden empatats en el 14%, mentre que Pécresse millora i els avança, amb un 16,5%. El candidat virtual Macron conserva un confortable 24% i, en la segona volta, també superaria Pécresse i acabaria de fagocitar la dreta parlamentària, com ja va fer amb l’esquerra.

LA XIFRA

14
per cent
d’intenció de vot registren Le Pen i Zemmour en l’última enquesta de France Info i ‘Le Parisien’. Pécresse, 16,5%.

LA FRASE

Al voltant de Zemmour, hi ha catòlics tradicionalistes i alguns nazis
Marine Le Pen
CANDIDATA PRESIDENCIAL

Pendents de la incògnita dels apadrinaments

Vicenç Batalla

Un altre problema que afronta Le Pen és aconseguir els 500 apadrinaments de càrrecs locals per poder-se presentar a les presidencials. Hi ha temps fins al dia 7 de març, però ara només en té 35, en contraposició amb els 58 de Zemmour. Molt lluny, tots dos, dels 529 obtinguts per Macron, que encara no s’ha declarat candidat a la reelecció. En aquest procés, es nota la capacitat d’influència des del poder, tot i que el partit de Macron no està gaire representat en l’àmbit local. La candidata de la dreta, Pécresse, ja en té 324. Una altra dificultat per a Le Pen és el finançament de la campanya, que ha acabat aconseguint amb un préstec de 10,6 milions d’un banc hongarès, perquè no l’hi concedien els francesos. Aquí, hi han pesat les bones relacions amb el primer ministre Orbán, amb qui va coincidir en el conclave de l’extrema dreta el cap de setmana passat a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona