Política

L’OTAN alerta sobre el desplegament militar rus en territori de Bielorússia

Assegura que és la concentració “més gran” de forces al país veí des de la guerra freda

Turquia s’ofereix per acollir negociacions entre Moscou i Kíev

Moscou va condemnar ahir la decisió dels EUA d’enviar tropes de reforç a Europa per ajudar els aliats, enmig dels temors d’una invasió russa d’Ucraïna. És un pas “perjudicial”, que eleva la tensió i redueix el marge per a una solució política, van opinar les autoritats de Rússia.

El Pentàgon va anunciar que desplaçaria 2.000 soldats a Polònia i Alemanya i que un miler més, ja estacionats en aquest últim país, anirien a Romania. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va aplaudir l’anunci de Washington: “És un poderós senyal del compromís dels EUA i s’afegeix a altres contribucions recents dels EUA a la nostra seguretat col·lectiva.” El cap aliat va advertir ahir que Rússia està duent a terme en els darrers dies el desplegament “més gran” fet mai a Bielorússia des de la guerra freda, mentre manté dins i al voltant d’Ucraïna “més de 100.000 tropes”. També va alertar que es tracta d’una “àmplia gamma de modernes capacitats militars”, i que Rússia i Bielorússia tenen previst fer unes maniobres conjuntes entre el 10 i el 20 de febrer.

Stoltenberg va assegurar que els aliats “estan preparats per abordar les relacions OTAN-Rússia, com reduir riscos i incrementar la transparència, el control d’armes i la no proliferació”, però va reiterar que l’Aliança “no comprometrà principis fonamentals” com ara “el dret de cada país a triar el seu propi camí” i “la capacitat de protegir i defensar” tots els membres de l’organització.

Mentrestant, continuen les gestions diplomàtiques per intentar rebaixar la crisi. El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va oferir ahir el seu país per acollir negociacions entre Rússia i Ucraïna, al final d’una reunió que va mantenir amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Kíev.

També el president francès, Emmanuel Macron, que dimecres al vespre va parlar per telèfon amb Biden, tenia previst ahir comunicar-se de nou amb Putin i també amb Zelenski.

Putin i Xi es reuneixen avui a Pequín

Redacció

En vigílies de la seva reunió avui a Pequín amb Xi Jinping coincidint amb la inauguració dels Jocs Olímpics d’hivern, Putin es va comprometre ahir a estrènyer els llaços diplomàtics i econòmics amb la Xina per contrarestar el poder i la influència dels EUA. En un article i una entrevista amb mitjans xinesos, Putin va eludir la crisi ucraïnesa, però va assegurar que coordinaria la política exterior amb Xi per “solucionar els problemes regionals i globals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA