Política

El govern espanyol aconsegueix els vots necessaris per validar la reforma laboral

UPN i PDeCAT se sumen a una majoria per la mínima amb Cs i sense els socis d’investidura

El partit navarrès confirma el seu suport al decret per “responsabilitat i sentit d’Estat”

El govern espanyol ja té garantits els suports necessaris per validar de la reforma laboral acordada amb la patronal CEOE i els sindicats UGT i CCOO.

La Unió del Poble Navarrès (UPN) ha anunciat aquest dimecres que votaran a favor del decret llei, amb dos vots que permetran aconseguir la majoria absoluta per la mínima en la votació que es farà aquest dijous al Congrés dels Diputats.

Si no hi ha sorpreses d’última hora ni errades en la votació, el text prosperarà gràcies als 176 vots a favor de  PSOE, Unides Podem, Ciutadans, Més País, Compromís, Coalició Canària, Nova Canàries, Terol Existeix, PRC, UPN i PDeCAT, que ha també ha confirmat el seu suport aquesta tarda.

El president d’UPN, Javier Esparza, ha justificat el seu suport al decret “per responsabilitat i sentit d’Estat”. El diputat ha recordat que sense aquesta reforma es posaria “en risc” l’arribada dels fons europeus per a la recuperació econòmica. “A més, llençaríem per la borda un acord històric entre els sindicats més representatius del país i la patronal”, ha afegit.

En aquest sentit, ha subratllat que amb la validació del decret es garanteix “que no es modifica” el text acordat pels agents socials i s’evita la tramitació com projecte de llei, que podria introduir-hi canvis.

Es preveu que rebutgin el decret PP, Vox, ERC, PNB, EH Bildu, Junts, CUP, BNG, Fòrum Astúries i el diputat escindit de Cs Pablo Cambronero.


Majoria amb Cs i sense ERC, PNB ni Bildu
El sí d’UPN culmina una negociació en al qual l’executiu espanyol ha aconseguit suports alternatius als dels seus socis de la legislatura.

La seva negativa a introduir canvis al text pactat a tres bandes amb empresaris i sindicats ha situat ERC, PNB i Bildu en el no, i, malgrat la resistència de Podem, ha obert la porta a la incorporació de Ciutadans.

El partit encapçalat per Inés Arrimadas va oferir el suport dels seus 9 diputats als 154 dels partits del govern amb la voluntat de torpedinar el “xantatge” dels grups independentistes, en paraules de la líder de la formació taronja.

Tot i que la votació d’aquest dijous posarà de manifest el trencament de la majoria de la investidura, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha mostrat tranquil perquè considera que “l’estabilitat política” de la legislatura “està garantida”.

En declaracions des de l’Expo de Dubai, Sánchez ha afirmat que el seu govern té com a objectiu culminar la legislatura el 2023 i desplegar l’agenda legislativa que va presentar la setmana passada “amb els màxims suports possibles”.

El líder socialista ha reivindicat que el govern espanyol “ha fet els deures” i ha assolit un acord amb empresaris i sindicats. És per això que ha demanat tant als socis de la investidura com al PP que donin suport a una reforma que “transcendeix sigles i ideologies”.

La Moncloa ha mantingut fins al final la seva negativa a introduir modificacions al text que van acordar amb els agents socials i que va aprovar per decret. Malgrat les apel·lacions, no s’ha produït cap acostament amb ERC, que aquest dimecres ha recordat que l’equip de Pedro Sánchez “no ha ofert res”. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha responsabilitzat el govern espanyol del trencament de la majoria de la investidura i l’ha acusat de “passar-se de frenada”, perquè li aprovarien qualsevol proposta “com si fossin les taules de Moisès”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona