Política

La Duma russa debatrà el reconeixement de la secessió del Donbass

El grup comunista presenta la proposta

El Kremlin marca distàncies i alerta que cal “evitar passos que puguin provocar un increment de les tensions” a la zona

El president de la Duma (cambra baixa russa), Viatxeslav Volodin, va anunciar ahir que els grups parlamentaris celebraran consultes la setmana vinent sobre la proposta del Partit Comunista de reconèixer les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, a l’est d’Ucraïna.

El grup comunista va presentar dijous un projecte de resolució per sol·licitar oficialment al president Vladímir Putin que reconegui la independència de les entitats separatistes prorusses. “Veiem que el president [ucraïnès] Volodímir Zelenski ignora els acords de Minsk [per solucionar el conflicte]. L’OTAN vol ocupar Ucraïna. Una cosa i l’altra poden desembocar en una tragèdia; no ho podem permetre”, hi va afegir en el seu canal de Telegram Volodin, per a qui la proposta dels comunistes té el suport de dos grups més de la cambra, Rússia Justa i l’ultranacionalista Partit Liberal Democràtic.

Segons el cap de la Duma, al partit oficialista, Rússia Unida, que disposa d’una aclaparadora majoria a la cambra, també el preocupa la defensa dels ciutadans russos que viuen al Donbass. “Cal buscar una solució” per garantir la seguretat dels russos i dels seus compatriotes a l’est d’Ucraïna, una zona on Moscou ha repartit més de 600.000 passaports.

Però el Kremlin va refredar ahir les expectatives evitant comentar la proposta de reconèixer Donetsk i Lugansk. “No parlaré d’aquest tema ni comentaré aquesta iniciativa. Però voldria observar que, en aquests moments, quan la situació és tan tensa, és molt important evitar passos que puguin provocar un increment de les tensions”, va declarar el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov. El representant del Kremlin va instar els diputats a la “responsabilitat” i va advertir els promotors de la proposta que “no intentin guanyar punts polítics amb un tema tan delicat i fràgil com aquest”. Amb tot, Peskov es va pronunciar per esperar la decisió que prengui finalment la Duma sobre la qüestió. El portaveu de Putin també es va fer ressò de la iniciativa del president turc, Recep Tayyip Erdogan, que s’ha ofert per fer de mediador entre Ucraïna i Rússia i que ha convidat fins i tot Zelenski i Putin a reunir-se amb ell a Ankara.

“Hem sentit també que els nostres col·legues turcs estan disposats a convidar els representants del Donbass; això és un element molt important”, hi va afegir el portaveu. Segons Peskov, Moscou no ha rebut encara cap invitació oficial de Turquia, però va assegurar que el Kremlin aplaudeix “tot esforç dirigit a reduir les tensions a Ucraïna”.

LES FRASES

Zelenski ignora els acords de Minsk i l’OTAN vol ocupar Ucraïna [...]. No ho podem permetre
Viatxeslav Volodin
PRESIDENT DE LA DUMA
No intenteu guanyar punts polítics amb un tema tan delicat i fràgil com aquest
Dmitri Peskov
PORTAVEU DEL KREMLIN


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona