Política

Bèlgica repetirà el judici per l’euroordre de Valtònyc

El Tribunal de Cassació demana revisar si es pot extradir el raper per injúries a la corona

La defensa celebra que “almenys” s’hagi descartat l’entrega per enaltiment del terrorisme i amenaces

Revés inesperat per a Josep Miquel Arenas, Valtònyc. El raper mallorquí, de 28 anys, viu un calvari judicial per les seves cançons que ja dura gairebé una dècada i que cada cop sembla més lluny d’acabar-se. El Tribunal de Cassació de Bèlgica va ordenar ahir la repetició del judici per determinar la seva extradició.

Quan el 28 de desembre passat, el Tribunal d’Apel·lació de Gant va rebutjar de ple l’entrega a l’Estat espanyol del cantant, condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces, la fi del viacrucis judicial semblava a tocar. Però la fiscalia belga no va llançar la tovallola i, contra tot pronòstic, el Tribunal de Cassació va acceptar ahir part del seu recurs.

L’alt tribunal, que només examina qüestions tècniques i procedimentals, ha demanat revisar si es podria extradir Valtònyc per injúries a la corona, segons van saber les parts de manera oral. El Tribunal de Cassació encara no ha publicat la sentència –previsiblement ho farà avui–, però el ministeri públic belga argumentava que els insults al monarca estan penats a Bèlgica i que, per tant, s’hauria d’acceptar l’euroordre d’extradició per aquest delicte.

Dubtes sobre les injúries

En la sentència del 28 de desembre, el tribunal de Gant admetia que, efectivament, hi ha una llei belga d’insults al rei, que data del 1847 i imposa penes de fins a tres anys de presó. El mateix tribunal, tanmateix, va tenir dubtes sobre l’aplicació de la llei i va preguntar al Tribunal Constitucional per la seva legalitat. El TC belga se la va carregar, perquè era inconstitucional i no respectava la llibertat d’expressió.

“La difamació i els insults a la corona no estan castigats per cap altra disposició que aquesta llei en el dret intern belga”, subratllava la resolució, i hi afegia: “Els drets fonamentals de la persona interessada (inclòs el seu dret a la llibertat d’expressió) serien vulnerats si fos lliurat sobre la base de la disposició legal esmentada.” Aquesta explicació no ha satisfet els magistrats de Cassació.

Repetició del judici

Segons la fiscalia belga, el Tribunal d’Apel·lació de Gant haurà de repetir el judici, però amb altres jutges. Públicament, la defensa del cantant en va fer ahir una lectura parcialment positiva, perquè “almenys” no s’entregarà el cantant per enaltiment del terrorisme i amenaces i només podria ser extradit per injúries a la corona. “Els dos delictes ja queden descartats”, comentava el lletrat Gonzalo Boye ahir en el programa La tarda de Catalunya Ràdio.

El raper mallorquí no es va pronunciar ahir sobre el revés del Tribunal de Cassació. Segons Boye, el mallorquí està tranquil, malgrat haver d’afrontar un altre judici per les lletres de les seves cançons. Amb només 18 anys, va ser detingut i acusat d’enaltiment del terrorisme i injúries a la corona. Va marxar a Bèlgica per no entrar a la presó, però des del 2018 batalla contra una euroordre que s’ha convertit en un malson interminable.

En espera de llegir la sentència del Tribunal de Cassació, els advocats ja anticipen que la causa encara anirà per llarg. I és que encara es podria tornar a recórrer a Cassació contra una eventual nova decisió de Gant. Els camins del laberint judicial belga són inescrutables.

LA XIFRA

18
anys
tenia Josep Miquel Arenas, ‘Valtònyc’, quan va començar el seu periple judicial.

LA FRASE

El tribunal diu que, pel que fa al delicte de terrorisme i amenaces, no és admissible l’extradició
Gonzalo Boye
ADVOCAT DE VALTÒNYC

Un laberint judicial tortuós

El procés judicial a Bèlgica per l’euroordre contra Valtònyc és un laberint en què hom es pot perdre fàcilment. El raper va arribar al país el 2018 i, de manera relativament ràpida, un tribunal de primera instància va desestimar la petició d’extradició dels espanyols.

Per un recurs de la fiscalia belga, el cas va passar a mans del Tribunal d’Apel·lació de Gant, ciutat on llavors vivia el cantant. Els magistrats flamencs el van examinar escrupolosament: primer, consultant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (sobre el delicte d’enaltiment del terrorisme) i, després, el Tribunal Constitucional belga (sobre les injúries a la corona).

Més de dos anys després, el Tribunal d’Apel·lació es va oposar a l’extradició del raper mallorquí perquè tampoc creia que cap d’aquests fets fos un delicte a Bèlgica. La fiscalia hi va tornar a recórrer i, en un gir inesperat, el Tribunal de Cassació ha retornat el cas a Gant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona