Política

El govern descarta accions legals per les afirmacions de Villarejo

L’executiu considera més útil demanar una comissió d’investigació a l’Estat per aclarir si existeix un vincle entre el CNI i el 17-A

La mesa del Parlament acorda presentar una denúncia a la fiscalia

El govern ha descartat emprendre accions legals després de les afirmacions de l’excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo, que va vincular en seu judicial el CNI amb els atemptats del 17-A. El gabinet jurídic de la Generalitat ha conclòs que el recorregut d’una eventual acció legal acabaria en un punt mort: com que Villarejo és part de la causa del cas Tàndem, podria acollir-se al dret de defensa i, per tant, “tindria dret a poder mentir o no declarar”, segons la portaveu del govern, Patrícia Plaja. És per això que l’executiu ha optat per una altra via, que considera “la forma més vàlida, útil i més eficient”: exigir a l’Estat una comissió d’investigació per determinar si és cert que el servei d’intel·ligència espanyol va voler clavar un “ensurt” a Catalunya perquè s’adonés de la necessitat de l’empara de seguretat de l’Estat a les portes de l’1-O i se li va escapar de les mans, tal com defensa Villarejo.

En canvi, el Parlament ha decidit seguir un altre camí.La mesa va acordar ahir presentar una denúncia a la fiscalia perquè investigui les afirmacions de Villarejo. El PSC no s’hi va afegir perquè considera que ja n’hi ha prou amb la comissió d’investigació que es va dur a terme a la cambra. La decisió arriba després que la presidenta Laura Borràs demanés als serveis jurídics del legislatiu un informe per impulsar la denúncia.

La Generalitat reclama directament al president Pedro Sánchez que informi del curs de les investigacions en les reunions bilaterals que mantingui amb Pere Aragonès i exigeix també la modificació de la llei de secrets oficials per reduir els terminis de desclassificació de matèries reservades. En concret, proposa que la llei reconegui expressament la facultat del Congrés, del Senat i dels tribunals per obtenir accés a informació que considerin necessari reclamar. Segons la portaveu, “el govern hauria de ser el primer interessat a esvair qualsevol dubte que planegi” sobre el 17-A.

Els Mossos d’Esquadra van investigar els atemptats i van descartar aquesta connexió. L’Estat ha admès que hi va haver contactes del CNI amb el líder de la cèl·lula terrorista, l’imam Abdelbaki es-Satty, però no que en fos un confident. El Parlament va investigar els fets en comissió, però sense la concurrència de diversos testimonis de l’Estat, que no hi van comparèixer. Plaja va argumentar que la novetat de les declaracions de Villarejo empeny el govern a demanar la comissió al Congrés i va negar que es posi en dubte “l’excel·lent feina” dels Mossos, ja que ara hi ha un “fet nou” sobre la taula. “No té cap impacte sobre la investigació dels Mossos. Són dues coses no relacionades entre si”, va reblar.

LA FRASE

El govern espanyol hauria de ser el primer interessat a esvair qualsevol dubte
Patrícia Plaja
Portaveu del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona