Política

Un manifestant de les protestes de l’1-O s’enfronta a nou anys i tres mesos de presó

El jove està a l’espera de dos judicis per desordres públics, atemptat contra l’autoritat i delicte de lesions

Un manifestant de les protestes de l’1-O s’enfronta a un total de nou anys i tres mesos de presó en dues causes obertes per desordres públics, atemptat contra l’autoritat i delicte de lesions. En el primer judici, el pròxim 18 de gener, demanen per Brian Bartés tres anys i tres mesos de presó arran de la manifestació davant del Camp Nou, el desembre del 2019, mentre que en un segon judici, el dia 12 de maig, el jove s’enfronta a una pena de sis anys arran de la protesta en contra del Consell de Ministres del desembre de 2018 a Barcelona. “Estic convençut que no se m’està jutjant per uns fets que jo hagi pogut dur a terme, sinó que se m’està jutjant per les meves idees i per exercir el meu dret a manifestar-me”, ha dit aquest dilluns Bartés.

Davant de l’Audiència de Barcelona, al passeig de Lluís Companys, on se celebraran els dos judicis, Bartés ha atès el mitjans de comunicació per denunciar el seu cas, entre pancartes i clams de suport d’una quinzena de concentrats.

El jove s’enfrontarà la setmana que ve, en el primer judici, a una acusació d’atemptat contra l’autoritat i de lesions per part de la Fiscalia, que demana per ell dos anys de presó. A més d’aquests càrrecs, la Generalitat de Catalunya també reclamava una imputació per desordres públics, que comporta una pena de 15 mesos, però finalment l’agent dels Mossos d’Esquadra implicat va optar per contractar un advocat privat. Amb tot, l’advocada d’Alerta Solidària que defensa Bartés, Norma Pedemonte, denuncia que la Generalitat no ha arribat a retirar formalment la seva acusació.

Dues detencions

Bartés va ser detingut dues vegades. La primera, pels fets del Camp Nou el desembre del 2019, arran d’una convocatòria de Tsunami Democràtic. El jove va passar la nit arrestat a la comissaria de les Corts, d’on ell ja patia que sortiria amb “mesures cautelars”, ha rememorat aquest dilluns en declaracions als mitjans.

La segona detenció va produir-se el 2020 arran de la protesta a la Llotja de Mar en contra del Consell de Ministres, dos anys després que tingués lloc la concentració, el desembre del 2018. Aquest lapse de temps entre els fets i la detenció resulta sospitós per al jove, a qui li “fa mala olor” la causa oberta, que es jutjarà el pròxim 12 de maig.

De fet, la data d’aquest segon judici se li ha comunicat aquest mateix dilluns en plena roda de premsa. Personal de l’Audiència de Barcelona s’ha apropat al jove per lliurar-li un document amb la citació. Es tracta d’una situació “anòmala”, segons Pedemonte, que considera que s’hauria d’haver requerit que Bartés anés al jutjat per notificar-lo formalment, “i no només donar-li la còpia del dia que té el judici, sinó també lliurar-li la còpia de l’acusació que se li ha formulat”.

“Acaben de sortir i li han donat la data del judici com si fos un fugat, com si no tingués domicili o com si no sabessin on trobar-lo”, ha criticat l’advocada del jove, convençuda que es tracta d’una “intimidació en tota regla” a vuit dies del primer judici.

En un manifest llegit aquest dilluns davant de l’Audiència de Barcelona, el grup de concentrats ha defensat la llibertat de Bartés i ha remarcat que no es poden “descontextualitzar” els fets que se l’imputen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió