Política

Felip VI demana “respecte i lleialtat” a la Constitució

El monarca espanyol apel·la en el seu discurs de Nadal a “la unitat i el diàleg enfront de la divisió i l’enfrontament”

Sense fer esment del cas del seu pare, subratlla que les institucions, inclosa la corona, “han respectar i complir les lleis i ser exemple d’integritat pública i moral”

El rei d’Espanya, Felip VI, ha apel·lat aquest divendres a “la unitat i el diàleg enfront de la divisió i l’enfrontament” i ha reclamat “respecte i lleialtat” a la Constitució del 1978.

El vuitè discurs televisat amb motiu de la vigília de Nadal ha tingut menys càrrega política que altres anys però no s’ha estalviat llançar un missatge clar a favor de la “unitat” i la Constitució.

I és que la carta magna espanyola ha tornat a ser l’eix del discurs de Nadal del monarca, que l’ha reivindicat com la “biga mestra” que ha afavorit el progrés i la “convivència” els últims 40 anys l’Estat. És per això que ha demanat “respecte, reconeixement i lleialtat” a la Constitució.

Segons ell, el “canvi profund” de les últimes “quatre dècades de democràcia i llibertat” no és “casual”, sinó fruit de “l’esforç i el sacrifici de moltes persones, de milions d’espanyols”. “I s’ha degut a moltes raons: sentit de la història, grans acords, generositat, responsabilitat i visió de futur”. En aquest sentit, ha explicat que la Constitució és el que millor “simbolitza” aquesta evolució.

“El seu esperit ens convoca a la unitat davant la divisió, al diàleg i no a l’enfrontament, al respecte enfront de la rancúnia, a l’esperit integrador enfront de l’exclusió; ens convoca permanentment a una convivència cívica, serena i en llibertat”, ha dit. I és que segons el rei, la carta magna “ha estat i és la biga mestra que ha afavorit el progrés, la que ha sostingut la convivència democràtica davant de les crisis, serioses i greus de diferent naturalesa, que s’han viscut, i mereix per això respecte, reconeixement i lleialtat”.

En el seu discurs, el rei també ha fet referència als “desafiaments” socials, tecnològics, ecològics i econòmics als que s’enfronta l’Estat. El rei ha advertit que representen “una autèntica cruïlla” però també són “una oportunitat històrica, fins i tot una exigència per a posar-nos al dia, per a actualitzar i modernitzar el nostre país, mantenint-nos ferms en els nostres principis democràtics i en els valors que inspiren la nostra convivència”. “El que fem o decidim d’ara endavant està en joc que puguem continuar progressant al costat de les nacions més avançades o que perdem el pas en el nostre camí”, ha afirmat.

El monarca ha volgut enviar un missatge a totes les institucions de l’Estat, inclosa la Casa Reial en parlar en primera persona. Sense esmentar directament el seu pare, el rei emèrit Joan Carles, que passa el seu segon nadal fora d’Espanya i a l’espera d’un possible retorn si la Fiscalia del Tribunal Suprem arxiva la seva causa, Felip VI ha assenyalat que totes les institucions, han “d’estar en el lloc que constitucionalment ens correspon; assumir, cadascun, les obligacions que tenim encomanades; respectar i complir les lleis i ser exemple d’integritat pública i moral”.

Al seu judici, “les diferències d’opinió no han d’impedir consensos que garanteixin una major estabilitat, major benestar en les llars i donin la necessària tranquil·litat a les famílies davant el seu futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona