Política

Biden avisa Putin que els EUA i els aliats europeus respondran davant d’un atac a Ucraïna

Amenaça Moscou amb sancions i el líder rus culpa l’OTAN de la tensió

Celebren una reunió virtual en un dels moments més tensos des del final de la guerra freda

Una videotrucada entre presidents va servir per escenificar el moment tens que viuen les relacions diplomàtiques entre els Estats Units i Rússia. Durant dues hores, Joe Biden i Vladímir Putin van posar sobre la taula les conseqüències que pot generar un conflicte bèl·lic a Ucraïna. Així, Biden va avisar el seu homòleg rus que els EUA i els aliats europeus respondran amb “mesures econòmiques i energètiques” en el cas que prosperi l’escalada de forces de Rússia al voltant d’Ucraïna. El president nord-americà va reiterar el seu suport a la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna i va instar Putin a “rebaixar la tensió” i a “tornar a la diplomàcia”, segons un comunicat de la Casa Blanca. Per la seva banda, Putin va dir al seu homòleg nord-americà que és l’OTAN, i no Rússia, la responsable de l’actual tensió militar al voltant d’Ucraïna, segons la nota del Kremlin.

Lluny d’apaivagar el foc encreuat, la conversa per videotrucada entre Biden i Putin va confirmar el distanciament que hi ha actualment en la relació entre la Casa Blanca i el Kremlin, la més tensa que es recorda des del final de la guerra freda. L’estratègia de Rússia –segons fonts del Kremlin– passa per un atac bèl·lic sobre Ucraïna i una possible ocupació a principis del 2022, on ja ha concentrat entre 70.000 i 94.000 soldats, segons fonts nord-americanes. El conflicte rau de l’expansió territorial de l’OTAN cap a Rússia. Prova d’això, la setmana passada el mateix Vladímir Putin va proposar un pacte de seguretat a l’OTAN que inclou garanties jurídiques vinculants que mai acceptaria d’Ucraïna i Geòrgia. Segons fonts de la CNN, la Casa Blanca està enllestint un paquet de fortes sancions econòmiques per dissuadir Putin davant d’un hipotètic atac. Entre les sancions s’inclourien noves restriccions collant l’entorn més proper a Putin, i especialment el sector energètic rus. La mesura més contundent que ha transcendit seria desconnectar Rússia del sistema de transferència de dades bancàries. Al tancament d’aquesta edició el Kremlin no havia fet públic cap comunicat.

De la conversa només en van transcendir dues fotografies (una de la Casa Blanca i l’altra del Kremlin). A més, el Kremlin va fer pública la salutació inicial entre tots dos presidents. Amb la conversa d’ahir, és el cinquè contacte entre els dos líders des que Biden és president.

Europa tanca files

Un cop va finalitzar la conversa, Biden es va posar en contacte amb els seus homòlegs de França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit per fer-los cinc cèntims sobre el contingut de la videotrucada. Des de Brussel·les, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va advertir que la UE aprovarà noves sancions contra Rússia si aquesta decideix envair Ucraïna. Davant dels ambaixadors de la Unió, Von der Leyen va confirmar que la resposta europea consistirà en “una ampliació dels règims de sanció existents” i en “mesures restrictives addicionals”.

LES XIFRES

94.000
soldats
russos, com a màxim, estarien ja concentrats a la frontera amb Ucraïna, segons els EUA.
2
hores
va durar la cimera virtual entre el mandatari nord-americà i el rus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona