Política

El papa clama contra el tracte dels refugiats a Europa

Insta a aturar el “naufragi de la civilització”, en la seva segona visita al camp de migrants de l’illa grega de Lesbos

Critica que es demanin fons de la UE per aixecar murs

Cinc anys després d’haver-lo visitat, el papa va tornar a trepitjar ahir el centre de migrants de Mitilene, a l’illa grega de Lesbos, per criticar la indiferència d’alguns països europeus davant del drama dels refugiats. “Aturem aquest naufragi de la civilització!”, va clamar des del nou camp de Kara Tepe davant d’unes 200 persones, representants dels refugiats, cooperants i la presidenta grega, Katerina Sakellaropoulou.

Francesc va saludar diversos immigrants durant un recorregut a peu pel camp abans de llançar un contundent missatge en què va constatar que les migracions “són un problema del món”, “una crisi humanitària que concerneix tothom”, però de la qual ningú es vol ocupar encara que “hi hagi en joc vides humanes”. “Soc aquí per dir-vos que estic a prop vostre; soc aquí per veure les vostres cares, per mirar-vos als ulls: ulls plens de por i d’esperança, ulls que han vist la violència i la pobresa, ulls solcats per massa llàgrimes”, va començar dient.

Fomentar la por

El pontífex va insistir a visitar de nou Lesbos durant el seu viatge a Grècia per tornar a posar el focus sobre la qüestió migratòria. Al nou camp hi viuen prop de 2.200 persones, gairebé el 70% són afganesos i un terç, menors. El centre havia arribat a acollir més de 10.000 persones. “Tal com ens ensenya la història, els tancaments i els nacionalismes porten a conseqüències desastroses”, va denunciar el papa. I sobre els infants morts en naufragis per arribar a Europa, hi va afegir: “No escapem ràpidament de les crues imatges dels seus petits cossos sense vida a les platges.”

Assegut sota una gran carpa blanca, amb el mar de fons, Francesc va lamentar que el Mediterrani s’estigui convertint en “un fred cementiri sense làpida”, “un mirall de mort”.

Segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), des de l’inici d’any, uns 1.600 migrants han mort en l’intent d’arribar a Europa a través del Mediterrani. Comptant des del 2014, la xifra puja als 23.000.

Francesc va carregar també contra iniciatives com ara la carta dirigida a la Comissió Europea des de dotze països –Àustria, Bulgària, Xipre, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Grècia, Hongria, Lituània, Letònia, Polònia i Eslovàquia– per demanar que es pugui recórrer al finançament europeu per construir “barreres físiques” per aturar l’entrada dels immigrants. “És trist sentir que l’ús de fons comuns es proposa com a solució per construir murs i tanques de filferro.” Amb relació a determinades posicions polítiques, el papa va destacar també que “és fàcil arrossegar l’opinió pública fomentant la por de l’altre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona