Política

El populista Zemmour disputarà la cursa per l’Elisi

El polèmic periodista promet “salvar França” en el vídeo en què confirma la seva candidatura a les presidencials de l’abril

S’incrusta entre l’ultra Le Pen i la dreta tradicional, que celebra primàries

En un estrany i apocalíptic vídeo, l’inesperat convidat d’extrema dreta a l’avantsala de les eleccions presidencials franceses de l’abril vinent, Éric Zemmour, va oficialitzar finalment ahir la seva candidatura. Encara que ho acaba de fer en el moment en què les seves altes intencions de vot comencen a desfer-se i torna a deixar escapar la seva rival en el mateix espectre polític, Marine Le Pen, que aspira a enfrontar-se novament al president sortint, Emmanuel Macron, a la segona volta. El periodista i polemista Zemmour havia retardat tant la seva declaració que quan ho ha fet ha semblat artificial.

Així, en el vídeo apareix assegut en un fosc despatx de presidenciable, amb una enyorada estètica com si tornés a fer la declaració del general De Gaulle des de Londres en contra de l’ocupació nazi. I llegint amb el cap abaixat, amb un immens micròfon i sobre la música del segon moviment de la Setena simfonia de Beethoven, es van succeint de manera intercalada imatges de violència al carrer a França, musulmans pregant i noies mig occidentals, mig islàmiques, mentre hi contraposa les seves com a home providencial que lliurarà el país de tots aquests mals.

“Ja no és temps de reformar França, sinó de salvar-la”, resumeix per justificar la candidatura d’algú que fins ara havia estat un tertulià vedet de la televisió privada d’informació cNews, on batia rècords d’audiència amb les seves diatribes contra la immigració, les polítiques de gènere o el que ell anomena “islamoesquerranisme”.

Durant els deu minuts del seu parlament, desgrana una altra vegada tots aquests temes, fent-se seus des de Joana d’Arc fins a De Gaulle, d’Alain Delon a Jean-Paul Belmondo, de Brassens a Barbara, per acabar amb el seu leitmotiv ideològic: la teoria que la França cristiana està sent substituïda per la França musulmana. “Nosaltres no ens deixarem reemplaçar”, afirma al final del discurs.

La qüestió és que, a principis de novembre i quan encara només era un candidat potencial, va atènyer un 17% d’intenció de vot en les enquestes i en alguna sobrepassava Le Pen com a segon classificat enfront d’un estable Macron al 25%.

Però diverses relliscades de campanya aquests dies, com ara la pinta que va fer a una militant antifeixista dissabte passat a Marsella i que va recollir un fotògraf de l’agència AFP, l’han desdibuixat com a veritable presidenciable.

Tot i això, la seva intenció amb l’oficialització d’aquesta setmana era contraprogramar les primàries de la dreta tradicional, Els Republicans, que elegeixen el seu candidat d’aquí al pròxim dissabte.

LA FRASE

Nosaltres no ens deixarem reemplaçar [per població musulmana]
Éric Zemmour
CANDIDAT A LES ELECCIONS PRESIDENCIALS FRANCESES

Josephine Baker entra al Panteó

Vicenç Batalla

El president Macron va fer entrar ahir al Panteó un fèretre simbòlic de l’artista Josephine Baker (1906-1975), la primera dona negra que ingressa en aquest temple de la laïcitat republicana. Simbòlic, a més, perquè serà la sisena dona sobre un total de 75 homes, la primera en general del món de l’espectacle, i enmig d’un clima de campanya dominat per les qüestions de la immigració i racials. Macron es desmarca així del discurs més dretà de la precampanya amb una figura difícil de qüestionar. Baker va arribar dels EUA a París el 1925 als dinou anys i va capitalitzar tots els interessos i les mirades per l’africanitat de les avantguardes i el jazz. Després, va treballar com a espia per a De Gaulle i va desfilar als anys seixanta al costat de Martin Luther King. Al Panteó, hi haurà terra de la seva ciutat natal de Saint Louis, de París, del seu castell a la Dordonya i de Mònaco, lloc on descasen les seves restes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona