Política

JxCat redueix a zero l’impacte en els comptes de l’acord amb els comuns

Artadi reivindica “el pressupost de JxCat i del conseller Giró” i lamenta que ERC hagi “sacrificat” la seva secció local a Barcelona

Insta els partits independentistes a refer la majoria

L’afectació del pacte del president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb En Comú Podem per tirar endavant el pressupost per al 2022 és de menys d’un 0,0005% del total de 38.000 milions dels comptes, segons la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, que va minimitzar ahir l’impacte de l’acord amb els comuns sobre els números de l’any vinent: “Si ho arrodonim és un zero.” Segons Artadi, on sí que es notarà l’impacte de l’acord és a Barcelona, on “ERC ha decidit sacrificar ERC” fent marxa enrere i donant suport als comptes de l’alcaldessa, Ada Colau, i el PSC.

Artadi reivindicava així “el pressupost de JxCat i del conseller Jaume Giró” i advertia que no pensen votar cap esmena dels comuns en el tràmit parlamentari, només les pactades amb els socis d’ERC, “perquè els comuns el preu polític ja se’l cobren a l’Ajuntament de Barcelona”. Igual que el cap de files republicà al consistori, Ernest Maragall, declina negociar els comptes amb Colau tot i donar-li un sí a contracor, JxCat tampoc vol negociar el pressupost amb els comuns malgrat el seu suport a la tramitació.

D’altra banda, Artadi també va censurar que la CUP s’hagi volgut “autoexcloure” de la negociació i va instar els tres partits independentistes a refer la majoria del 52%: “No tenim cap dret a pensar que això no es pot fer. Estem obligats a fer-ho.”

En qualsevol cas, el pacte amb els comuns va suscitar la setmana passada l’enuig de JxCat, que es va traduir en una petició d’una reunió “urgent” amb Aragonès per revisar l’acord de legislatura. La urgència ahir era més relativa: “Treballem internament tant des de la part de govern com de Parlament per anar a una reunió que sigui útil i no per tirar-nos els plats pel cap.” “Volem fer la feina ben feta i la voluntat no és anar a esbroncar-nos”, va dir Artadi. Entre les qüestions a revisar hi ha la coordinació al Congrés i al Senat.

Mentrestant, el diputat d’En Comú Podem Joan Mena veia ahir “marge de millora” en el pressupost per continuar negociant-lo fins al 23 de desembre, quan està prevista la votació final.

LES FRASES

El pressupost serà el de JxCat i el conseller Giró. Les esmenes dels comuns afecten menys del 0,0005% del total
ERC ha decidit sacrificar ERC a Barcelona
Elsa Artadi
Portaveu de Junts per Catalunya

La CUP es desmarca també del decret de renovables

ò.p.j

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va explicar ahir que els “agradaria molt” comptar amb el vot de la CUP en l’aprovació definitiva del pressupost del 2022. “Per nosaltres no serà”, apuntava després de la permanent del partit, tot i que els republicans admeten que serà complicat. De fet, és amb els comuns amb qui mantenen reunions “cada dia” per acabar- ne “d’ajustar els serrells”, deia. De fet, ERC confia que l’aliança vagi més enllà, i ja compta amb els comuns com a soci parlamentari com a mínim en igualtat de condicions que la CUP, el prioritari fins ara. “Seguirem treballant amb totes les formacions, i específicament amb la CUP i els comuns, perquè ens anem trobant en votacions sectorials que s’hagin de produir per consolidar una majoria més àmplia”, confirmava.

En tot cas, l’atansament a En Comú Podem i l’allunyament de la CUP tornarà a fer-se evident demà, quan el Parlament convalidarà el decret 24/2021 d’acceleració en el desplegament de les renovables gràcies al suport dels comuns. La CUP, amb qui s’havia estat negociant segons recollia l’acord d’investidura, va fer públic ahir que hi votarà en contra, ja que sosté que amb la modificació de l’anterior decret 16/2019 el govern torna “a caure en els mateixos errors” que ja han posat el territori en peu de guerra, i obvia una planificació “ben feta” per dur a terme la transició energètica d’acord amb la llei de canvi climàtic. Els cupaires asseguren que van traslladar la seva posició i la de les entitats ecologistes al Departament d’Acció Climàtica “fins a l’últim moment”, i lamenten que les demandes no fossin recollides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona