Política

El ‘xaman de QAnon’, condemnat a 41 mesos de presó per l’assalt al Capitoli

El jutge es creu el penediment de Chansley però considera que el delicte és tan “greu” que no se li pot aplicar una pena menor

És la segona sentència més alta contra els imputats en els fets del passat 6 de gener

Jacob Chansley, l’home que va participar en l’assalt al Capitoli dels Estats Units amb un barret amb banyes de bisó, ha estat condemnat aquest dimecres a 41 mesos de presó –tres anys i cinc mesos- per un tribunal federal.

“El que vostè va fer va ser terrible”, ha afirmat aquest dimecres el jutge Royce Lamberth, d’una cort federal del Districte de Columbia durant la vista per a llegir la sentència. Malgrat opinar que els remordiments expressats per Chansley són genuïns, Lamberth ha subratllat que el delicte comès per l’anomenat xaman de QAnon és tan “greu” que no justifica una sentència menor.

En l’audiència, l’acusat ha explicat al jutge que es va equivocar en entrar en el Capitoli: “No tinc excuses”. L’acusat ha reconegut que el seu comportament aquell dia va ser “indefensable”.

Al setembre Chansley, originari d’Arizona, es va declarar culpable pel càrrec d’haver obstruït un procediment oficial durant una sessió del Congrés el passat 6 de gener, quan va tenir lloc l’assalt al Capitoli. Amb aquesta declaració de culpabilitat, que forma part d’un acord amb la fiscalia, Chansley ha acceptat una pena recomanada d’entre 41 i 51 mesos de presó, de la qual se li descomptarà el temps que ja ha passat a la presó, on va ingressar el passat 9 de gener. La fiscalia havia sol·licitat una sentència per a Chansley de 51 mesos de presó. Durant la vista d’aquest dimecres, el fiscal ha mostrat un vídeo de l’acusat cridant dins de la seu del Congrés i insultant als legisladors.

Adepte a les teories conspiratives del moviment Qanon, Chansley es va convertir en l’assaltant més mediàtic del Capitoli, ja que ho va fer vestit de xaman i amb un barret de pell i banyes de bisó. A més, va arribar a asseure’s en la cadira del president del Senat.

Tres dies després va ser detingut i des d’aleshores ha estat entre reixes, encara que l’interès mediàtic per ell no ha minvat. Sobretot quan va exigir que li oferissin menjar orgànic a la presó es va negar a menjar durant nou dies fins a aconseguir-ho.

El departament de Justícia sosté que Chansley va ser una de les primeres 30 persones que van entrar en el Capitoli, i que després van ser seguides per centenars. La torba de seguidors del llavors president dels Estats Units, Donald Trump (2017-2021), va aconseguir interrompre durant unes hores la sessió conjunta de totes dues cambres del Congrés que se celebrava aquest dia per a ratificar la victòria en els comicis presidencials de novembre de 2020 de l’actual mandatari, el demòcrata Joe Biden.

Fins ara, més de 600 persones han estat imputades en tribunals federals per l’assalt al Capitoli.  La sentència contra Chansley segueix a la dictada la setmana passada pel mateix jutge contra un home que va colpejar a un policia durant l’assalt al Capitoli, el qual també ha estat condemnat a 3 anys i 5 mesos de presó. Aquestes dues són les penes més altes ordenades fins al moment contra imputats pels fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió