Política

Chacón s’ofereix per refundar l’espai de centre sobiranista

Demana generositat al PDeCAT i a les sigles de l’espai que ocupava l’antiga Convergència per vertebrar una proposta que sigui capaç d’entrar al Parlament

L’exconsellera planteja una reforma constitucional

Àngels Chacón ho vol tornar a intentar. La secretària general del Partit Demòcrata es va oferir ahir per pilotar la refundació del centre després dels reiterats fiascos a les urnes des que va començar el procés independentista. Primer ho va provar Ramon Espadaler amb l’extinta Unió el 27-S, sense obtenir representació, i va ser la mateixa exconsellera qui es va estavellar en les últimes eleccions amb el PDeCAT. Després d’uns mesos de reflexió i de converses arreu del territori, Chacón va decidir fer el pas ahir en un acte a la sala gran del Teatre Nacional de Catalunya en què va demanar generositat per vertebrar “un espai de centre integrador amb la força suficient per condicionar la governabilitat i liderar les seves institucions els pròxims anys”.

En aquesta ocasió, la igualadina va prescindir de les sigles del seu propi partit per presentar-se com un paraigua aglutinador de la sopa de sigles en què s’ha convertit l’espai de l’antiga Convergència. Un cop fracassat l’intent per concórrer plegats amb el Junts per Catalunya de Carles Puigdemont –amb qui encara mantenen un litigi obert pel nom als jutjats–, el PDeCAT, que sempre havia volgut preservar la seva marca, mira ara cap a l’altra banda per configurar almenys una candidatura que pugui accedir al Parlament –i amb les eleccions municipals a la vista–, tenint en compte, també, que el partit continua pendent de la resolució del cas 3% i de si ha de fer front al deute milionari de l’antiga Convergència en relació amb el Palau de la Música.

En qualsevol cas, ahir Chacón, amb un discurs propi d’un debat de política general, va dibuixar un espai “desacomplexat”, “que defugi dels populismes i les demagògies”. “Convido el meu partit i d’altres partits a sumar i a ser generosos, per tota aquella gent que se sent orfe de representació política al Parlament”, va afirmar la dirigent del PDeCAT. “Catalunya com a nació es un subjecte polític que té el dret i el deure de millorar el seu autogovern”, va subratllar. Chacón va apostar per la bilateralitat, el diàleg i una millora urgent del finançament i va blasmar la confrontació i la unilateralitat. “Cal treballar per la promoció del diàleg i la cultura del pacte polític, la recuperació del prestigi de les nostres institucions ha de ser una prioritat”, va defensar. No va parlar explícitament de la taula de diàleg, però considera que la negociació ha d’acabar amb “una proposta perquè els catalans puguin votar sobre possibles supòsits”, com ara una reforma de la Constitució que reconegui Catalunya com a nació, una millora de l’autogovern o un nou estatus polític per a Catalunya: “En qualsevol dels supòsits, cal un acord per poder votar: un referèndum acordat i pactat.”

L’escoltaven el president Artur Mas, l’exconseller Andreu Mas-Colell i la plana major del PDeCAT, inclòs David Bonvehí, Ferran Bel o Marc Solsona. També hi havia els principals dirigents d’Units per Avançar (encapçalats per Espadaler), a més de Lliures (Roger Montañola) i de la Lliga Democràtica (Astrid Barrio).

LES FRASES

Cal articular a Catalunya un espai de centre integrador amb la força suficient per condicionar la governabilitat
Avui explicito la meva disposició a treballar per articular consensos des d’on pugui ser més útil
Àngels Chacón
Secretària General del PDeCAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona