Política

Trapero defensa el control del cos des de “l’autoexigència”

Rebutja “imposicions” abans que es constitueixi la comissió d’estudi del model policial en què la CUP proposa un mecanisme de control exterior

Elena:“Als Mossos no els fa por el debat polític”

L’endemà del debat sobre seguretat al Parlament, poques hores abans d’una manifestació dels sindicats policials i quan falten pocs dies perquè es constitueixi la comissió d’estudi del model policial a la cambra catalana, el cap dels Mossos d’Esquadra, el major Josep Lluís Trapero, demanava ahir “respecte” pel cos i admetia que si bé el cos assumeix “la rendició de comptes”, aquesta s’ha de fer des de l’autoexigència”, no pas des de la “imposició”. Unes declaracions fetes el Dia de les Esquadres.

El paper dels cossos policials, els problemes de seguretat, el respecte a l’autoritat i en definitiva l’hegemonia del poder dins dels aparells de seguretat del país estan a l’ordre del dia del debat polític des que el Parlament va aprovar la comissió d’estudi del model policial a proposta de la CUP. Els anticapitalistes volen obrir un debat i reflexió entorn de la seguretat del país i una de les seves grans propostes es l’aplicació d’un mecanisme independent que pugui intervenir en el cos dels Mossos i exercir d’ens fiscalitzador i sancionador, la qual cosa ha posat en alerta el cos. Els sindicats, recordem, han convocat aquesta tarda una manifestació en senyal de protesta pel que consideren que és “un menyspreu a la seguretat pública i a les persones que la desenvolupen”.

Ahir mateix, Trapero, aprofitant la diada dels Mossos, denunciava que en els últims temps s’han produït “comportaments preocupants d’intolerància, no generalitzats, no quantitativament rellevants, però sí comportaments grupals violents que expressen una preocupant intolerància” contra la policia. I assegurava que veu amb “preocupació” actituds que “contemporitzen” amb aquests comportaments i lamentava que en alguns debats públics “a aquell que tira una pedra a la policia se li atorga el títol d’activista”. “El respecte a l’autoritat i també el respecte als agents de l’autoritat policial són un tot en un país democràtic, són inseparables”, emfatitzava amb un discurs que semblava dirigit a la CUP.

I mentre els sindicats dels Mossos també critiquen la manca de suport del govern, ahir mateix el president Pere Aragonès i el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena expressaven de manera explícita el seu suport i el del govern als Mossos per aquests “atacs inacceptables” que el conseller atribueix a una minoria i que a més a més vincula als macrobotellots. Elena s’ha compromès com a conseller a estar “al costat” dels Mossos, “cada hora, cada minut”, i a no deixar-los “sols”. El govern ha agraït la feina dels Mossos durant la pandèmia.

LES FRASES

Als Mossos mai els han fet por els processos de millora ni el debat polític, però sí la instrumentalització
Joan Ignasi Elena
conseller d’interior

LA XIFRA

A aquell que tira una pedra a la policia se li atorga el títol d’activista
Josep Lluís Trapero
major dels mossos d’esquadra
283
medalles
i 9 plaques a membres dels Mossos, altres cossos policials, la judicatura i membres de la societat civil.

Agraïment a la defensa del major

En l’acte del Dia de les Esquadres, el cos va condecorar diversos agents per les seves intervencions en l’últim any, així com civils, entre ells l’exresponsable de premsa dels Mossos i actual portaveu del govern, Patrícia Plaja; l’excap dels Mossos Ferran López –que va deixar el cos per ser nomenat cap de seguretat del FC Barcelona–, i l’advocada Olga Tubau, que va exercir la defensa de Trapero en el judici de l’Audiencia Nacional per l’1-O, en què va ser absolt. També s’ha recordat el caporal Joaquim Vila, de la unitat de subsol, que va perdre la vida mentre duia a terme unes pràctiques formatives d’espeleologia, i Loli, agent de l’ARRO que va morir en un accident de trànsit causat per un conductor begut que va fugir. Loli tornava a casa després de treballar i el conseller Elena va aprofitar l’acte d’ahir per recordar els serveis de l’agent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona