Política

Absolt l’alcalde de Sarrià de Ter acusat de desobediència per no despenjar una pancarta de l’ANC

El jutjat conclou que no ha quedat acreditat que Narcís Fajula rebés el requeriment de la Junta Electoral de Zona

Narcís Fajula celebra l’absolució i denuncia la “persecució política” del moviment independentista

El jutjat penal 2 de Girona ha absolt l’alcalde de Sarrià de Ter (Gironès), Narcís Fajula, que s’enfrontava a 1 any d’inhabilitació i a pagar una multa de 3.600 acusat d’un delicte de desobediència per haver tingut penjada una pancarta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la façana de l’ajuntament abans de les municipals. La sentència conclou que “no ha quedat acreditat” que l’alcalde desobeís el requeriment que la Junta Electoral de Zona (JEZ) va enviar el 29 de març del 2019. “No ha quedat provat que tingués coneixement del requeriment”, assenyala.

La causa contra l’alcalde de Sarrià de Ter per no despenjar la pancarta es va obrir arran d’una denúncia que Ciutadans va presentar a la JEZ. L’afer va anar a parar a mans de la fiscalia, que a l’octubre del 2019 va citar Narcís Fajula a declarar. Inicialment, se l’investigava per desobediència i prevaricació.

D’aquests dos delictes, l’acusació que va acabar tirant endavant –i va asseure Fajula a la banqueta- va ser per desobediència. La fiscalia sostenia que el 29 de març del 2019 –és a dir, a l’avantsala de les municipals- la JEZ va requerir a l’Ajuntament de Sarrià que, en un termini de 48 hores, retirés els símbols i pancartes partidistes que hi havia la façana del consistori.

La fiscalia sostenia que la pancarta de l’ANC va estar penjada a la façana almenys fins el 23 d’abril i acusava Fajula d’haver “burlat el principi d’autoritat” de la JEZ “de manera conscient i intencionada. L’acusació pública sol·licitava que condemnessin l’alcalde a pagar una multa de 3.600 euros i que l’inhabilitessin durant 1 any.

El cas va arribar a judici al penal 2 el 10 de setembre. Finalment, el jutjat ha absolt l’alcalde i conclou que “no ha quedat acreditat” que “desoís el deure d’acatament” del requeriment perquè, de fet, ni tan sols s’ha provat que “tingués coneixement” de la resolució de la Junta Electoral.

La sentència de la jutgessa Irene Villarrasa argumenta que la JEZ va enviar el requeriment per correu electrònic el 29 de març del 2019 però que el mail destinatari era d’una tècnica de l’Ajuntament de Sarrià de Ter. El jutjat resol que no s’ha pogut provar que aquesta empleada ho comuniqués a l’alcalde, ni tan sols que obrís el correu.

Al judici, l’alcalde va assegurar que desconeixia el requeriment de la JEZ i que la brigada va despenjar la pancarta on s’hi podia llegir Self determination is a right, not a crime pocs dies abans de les eleccions, tal com és “tradició” al municipi.

La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant recurs d’apel·lació a l’Audiència de Girona.

Fajula ha afirmat que està “molt content” amb l’absolució. “Com ja vaig dir després del judici, no hi havia cap motiu per acusar-me de desobediència a l’autoritat i demanar la meva inhabilitació”, ha remarcat. Segons ell, el judici ha estat “una mostra més de la persecució política” cap al moviment independentista. “I, en el meu cas, provocat per un partit residual a Catalunya com és Ciutadans, que és qui em va denunciar”.  “Tenim molt clar, que per molt que ens ataquin, ens acusin i ens jutgen, mai podran aturar un moviment social, pacífic i democràtic com és l’independentisme”, avisa.

En aquest sentit, assegura que seguirà lluitant per la independència de Catalunya “per la via de la força democràtica i a través d’un referèndum” i per una llei d’amnistia “que acabi amb la repressió de les més de 3.000 persones encausades”. L’alcalde afegeix que ara es podrà “dedicar i preocupar exclusivament a Sarrià de Ter”.

Finalment, Fajula agraeix el suport de la seva família, dels companys de l’equip de govern, del partit i dels veïns de Sarrià de Ter: “Sense ells, tot hauria estat molt més difícil”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Els diputats francesos aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid