Política

Giró descarta limitar per llei el salari màxim

Replica als comuns que incentivaria la fugida d’empreses i no resoldria desigualtats

El conseller d’Economia, Jaume Giró, va descartar ahir la possibilitat d’implantar un pla pilot que redueixi els ventalls salarials establint uns topalls màxims en concertació amb empresaris i sindicats que li va plantejar en el ple el diputat d’En Comú Podem (ECP) Joan Carles Gallego com a mesura per combatre les desigualtat. Giró va assegurar que no hi ha cap “evidència empírica” a cap indret del món on s’hagi implantat i va expressar el seu recel perquè suposaria uns “desavantatges inesquivables” i efectes contraris, com ara que estimularia la deslocalització d’empreses i talent a altres indrets de l’Estat espanyol i que les empreses buscarien “la fórmula de fer pagaments de sous més alts d’una altra manera”.

El conseller no va descartar que pogués funcionar si s’implantés el topall a àmbit europeu, i va defensar que la millora manera de garantir la igualtat social era a través d’impostos més progressius, com l’IRPF, patrimoni, successions i donacions, i a través de la despesa pública afavorint la redistribució en àmbits de la salut, educació, transport públic, habitatge, polítiques d’ocupació i amb transferències socials, a la qual el govern ja destina el 78% del pressupost.

Malgrat tot, Giró va assegurar que està treballant en l’elaboració d’un pressupost en què volen “introduir noves mesures orientades a la igualtat social”, malgrat lamentar el poc marge de maniobra i “estar molt a prop de tocar os” en política fiscal. En aquest punt va recordar que hi ha un dèficit fiscal amb 18.000 milions a l’any que “s’evaporen davant dels nostres nassos” i que amb sobirania fiscal, amb independència de qui governés “Catalunya, seria més just, més igualitari i amb un estat del benestar més inclusiu”. En aquest punt va demanar als comuns que estan en el govern espanyol que “ajudin perquè s’inverteixi més”.

D’altra banda, contestant una doble interpel·lació d’ERC i Junts sobre seguretat, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va demanar al govern espanyol negociar el sostre d’agents dels Mossos per passar dels 18.200 als 22.000 i materialitzar l’acord amb els sindicats per permetre les jubilacions anticipades com fan la resta de cossos de seguretat. També va considerar rellevant la creació de la comissió del model policial, però va demanar treure el cos del debat “petit i partidista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres