Política

Junts, ERC i la CUP blinden el vot delegat del diputat a l’exili

La mesa del Parlament aprova que Lluís Puig pugui votar des de Brussel·les

L’oposició presenta peticions de reconsideració que no prosperen

Pendents del Tribunal Constitucional

El diputat, Lluís Puig, podrà exercir el dret a vot des del seu exili a Brussel·les després que ahir la mesa del Parlament n’acceptés la delegació gràcies als vots d’ERC, Junts i la CUP. El PSC hi va votar en contra perquè, indiquen, el reglament de la cambra regula la delegació del vot només en els supòsits de maternitat, paternitat i malaltia.

A principi de legislatura, el PSC ja va presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la delegació de vot de Lluís Puig durant el debat d’investidura de Pere Aragonès. El 4 d’octubre els magistrats van acceptar el recurs però van desestimar les cautelars que sol·licitaven els socialistes perquè se suspengués la delegació de vot en espera d’un pronunciament del tribunal, que encara no ha arribat. De moment, el vot delegat està blindat amb la majoria independentista.

El retorn de tots els diputats a l’hemicicle durant les sessions plenàries ha obligat a actualitzar la delegació de vot, que fins ara s’aplicava de forma ampliada a bona part dels diputats com a conseqüència de la Covid-19. Ahir només es va tramitar la delegació de quatre vots: Laia Estrada (CUP) i Jordi Jordan (En Comú Podem) per baixes de maternitat i paternitat, Mònica Palacín (ERC) per malaltia i, finalment, la de Lluís Puig (JxCat).

L’aprovació d’aquesta última delegació va crear polèmica al llarg del matí. Poques hores abans del ple, el PSC, Vox, Ciutadans i el PP ja van demanar a la mesa que reconsiderés l’acceptació del vot delegat, una petició que la mateixa majoria independentista va rebutjar. Tanmateix, això va obligar a reunir els membres de la mesa del Parlament fins pocs minuts abans que comences la sessió. Els darrers episodis de característiques semblants es va produir a l’inici de la passada legislatura quan els lletrats es van pronunciar en contra de la delegació de vot dels exiliats i empresonats. Tanmateix, la seva opinió no era vinculant i va ser la mesa del Parlament qui va haver de decidir. Des de llavors la delegació de vot ha comportat sonores topades entre els socis de govern en anteriors legislatures . A l’inici de l’actual, el 26 de març, la Mesa va avalar el vot delegat de Puig per a la investidura d’Aragonès, però la votació va comptar amb una abstenció del diputat Jaume Alonso-Cuevillas, de Junts, la qual cosa va provocar que abandonés el seu càrrec a la Mesa del Parlament i fos substituït per Aurora Madaula.

Ahir però, en el si de la mesa del Parlament, les tres forces independentistes tenien clar que Lluís Puig havia d’exercir el seu dret a vot , tots van votar-hi a favor i poques explicacions jurídiques es van donar. Serà precisament avui quan Lluís Puig podrà exercir la delegació de vot, ahir no hi havia punts en l’ordre del dia per votar, en espera del que pugui acabar dictant el Tribunal Constitucional en resposta al recurs del PSC.

Distribució provisional dels escons

La fi de les restriccions de la Covid-19, concretament la limitació de l’aforament a l’hemicicle, també va comportar just ahir una nova distribució dels diputats en els escons. La mesa del Parlament va haver de convocar una junta de portaveus per reassignar els seients, la qual cosa va provocar cert desacord entre els grups, que finalment van decidir tornar a aprovar una distribució provisional en espera d’arribar a un consens per ubicar quatre diputats de Junts a la banda dreta de l’hemicicle on ara seuen els quatre grups de l’oposició, el PSC, Ciutadans, Vox i el PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona