Política

Forta escridassada a Pedro Sánchez en la desfilada militar del 12-O a Madrid

A l’acte castrense hi han assistit gairebé tots els ministres del govern de l’Estat, inclosos els d’Unides Podem

La dreta espanyola reforça el seu discurs racista

Xiulets i crits contra el president espanyol, Pedro Sánchez, a l’inici i al final de la desfilada militar del 12-O a Madrid. L’acte castrense que se celebra al madrileny passeig de la Castellana va recuperar-se ahir en el seu format tradicional després que l’any passat fos substituït per una parada militar de petit format al pati d’armes del Palau Reial per la Covid-19.

Des del moment en què per la megafonia es va anunciar l’arribada de Sánchez, els crits contra ell van ser una constant, a més dels insults. “Fora, fora”, “Traïdor” o “Sánchez, dimissió” van ser els que més es van sentir. Uns crits que es van poder tornar a sentir al final de l’acte militar, que va estar marcat també per la freda salutació entre Sánchez i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz-Ayuso, que, en canvi, va ser aplaudida.

Els que no van assistir a la desfilada, com és habitual, van ser els presidents català i basc, Pere Aragonès i Iñigo Urkullu, respectivament, als quals es van sumar en aquesta edició per motius d’agenda els presidents de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i de Castella-la Manxa, Emiliano García Page. Sí que hi van assistir els ministres d’Unides Podem, excepte Manuel Castells, titular d’Universitats, per raons de salut, i Reyes Maroto, d’Indústria, per una reunió del G-20. És la primera desfilada en què participen els ministres de la formació morada, entre elles la titular d’Igualtat, Irene Montero, i la de Treball, Yolanda Díaz, a més del de Consum, Alberto Garzón. Aquest, però, no va anar a la recepció que ofereix Felip VI al Palau Reial, on les mirades estaven posades en el moment de la salutació de la fiscal general, Dolores Delgado, al monarca. Fa una setmana es va saber que es preparava l’arxivament dels casos contra Joan Carles de Borbó.

La bandera republicana

A diferència de l’edició del 2019 en què va estavellar-se contra un fanal, aquest any el paracaigudista que baixava amb la bandera espanyola va poder aterrar sense problemes. Aquest cop, però, un avió de la Patrulla Águila –la que dibuixa la bandera espanyola al cel– desprenia un fum lila en comptes de vermell, la qual cosa feia la impressió que formava la bandera republicana. “Ull que el matí poc acabar amb Abascal titllant de comunista, bolivariana i antiespanyola la Patrulla Águila de l’exèrcit de l’aire per haver dibuixat al cel la bandera de la Segona República”, va piular Pablo Echenique, de Podem.

La dreta espanyola no va faltar a la cita del 12-O. El líder del PP, Pablo Casado, va piular: “Celebrem amb orgull la Fiesta Nacional i el Dia de la Hispanitat, i encara més aquest any davant la falsa llegenda negra contra la història d’Espanya, que ha estat fonamental per a la humanitat.” En els últims dies, i amb vista al 12-O, la dreta espanyola ha reforçat el seu discurs racista contra els pobles indígenes de l’Amèrica Llatina amb el seu rebuig a la possibilitat que l’Estat espanyol demani perdó pels capítols foscos del seu passat colonial. Un to del qual fins i tot mitjans internacionals s’han fet ressò.

La monarquia perdria un referèndum

Un 39,4% dels ciutadans de l’Estat espanyol votarien per una república en un referèndum davant un 31%, que es decantarien per la monarquia, segons una enquesta feta pública ahir impulsada per la Plataforma de Mitjans Independents (PMI). És la segona enquesta, la primera va ser fa un any, però presenta uns resultats molts similars que confirmen l’erosió de la institució monàrquica. Un 43,8% dels enquestats defensen la necessitat de fer un referèndum sobre la forma d’estat, davant d’un 36,1% que ho rebutgen. L’enquesta també pregunta com percebem ideològicament els ciutadans Felip VI, i la majoria, un 29%, el situen a la dreta, però un 14,2%, a l’extrema dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA