Política

Un 55,5% de persones a l’atur a la ciutat de Girona són dones

El ple torna a ser presencial dinou mesos després, amb els edils amb mascareta i amb Pujola (Cs) deixant la sala a l’inici

Junts i ERC voten de manera diferent en una moció sobre mobilitat al país

El ple municipal de Girona va tornar ahir a ser presencial dinou mesos després. Tots els regidors van intervenir amb mascareta i van votar a favor, entre altres punts, d’una moció del PSC per aprovar polítiques d’ocupació per a col·lectius vulnerables, com ara les dones i les persones del col·lectiu LGTBI (Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals). I és que, segons dades del mes passat de l’Observatori de l’Ajuntament, un 55,53% de les persones de la ciutat registrades a l’atur són dones.

Des del 9 de març del 2020 que no hi havia, alhora, els vint-i-set regidors al saló de plens de l’ajuntament. Ahir, separats per mampares transparents entre grups, els edils van recuperar certa normalitat. Tots els regidors, incloent-hi l’alcaldessa, Marta Madrenas (Junts), van parlar amb mascareta, tot i la incomoditat que els podia suposar. El tercer tinent d’alcalde, Lluís Martí (Junts), va resumir la situació. “És bo que tornem a ser aquí, de manera presencial. El següent pas seria que poguéssim parlar sense mascareta”.

Pujola, vist i no vist

A banda del canvi de lloc motivat per l’entrada d’ERC en l’equip de govern el setembre del 2020, el més significatiu va ser que els dos regidors de Ciutadans, Daniel Pamplona i Míriam Pujola, enfrontats des de fa setmanes, van estar separats uns minuts fins que Pujola va intervenir i se’n va anar. La número dos de la formació taronja ha estat expulsada del grup municipal pel portaveu, Daniel Pamplona. Alhora, Ciutadans tramita l’expulsió de Pamplona del partit, però encara no és efectiva.

Assessorat pels serveis jurídics, l’Ajuntament va incloure d’urgència el fet que Pujola passi a ser regidora no adscrita, va dir Madrenas. Disconforme amb la decisió municipal, la regidora va intervenir i va abandonar la sala. “És un atropellament dels meus drets”, va dir en la primera i única intervenció. La número dos es va referir a la seva expulsió del grup municipal taronja com “una traïció” i una “mostra d’autoritarisme”.

L’abandonament de Pujola de la sala va ser al començament, abans que s’aprovés, de manera unànime, la moció del PSC sobre polítiques d’ocupació. Des del desembre del 2016, les dades de l’observatori municipal demostren que més de la meitat de les persones aturades són dones. El mes passat hi havia 4.844 persones registrades a l’atur, un 55,53% de les quals eren dones (2.690) i un 44,47% (2.154), homes. L’últim cop que hi va haver una situació inversa va ser el desembre del 2016: hi havia un 52,16% d’homes a l’atur (2.867) i un 47,84% de dones (2.630). D’aturats n’hi havia llavors 5.497.

L’Ajuntament destinarà 151.050 euros a incentivar la contractació de persones en situació d’atur o bé ocupades en condicions precàries. El consistori acaba d’aprovar la nova convocatòria d’ajuts Girona Actua, un programa que ha adaptat les seves bases reguladores a la situació econòmica actual marcada per la crisi de la Covid-19 amb l’objectiu de vetllar per la qualitat de les insercions laborals. Lluís Martí (Junts) va esmentar en el ple el programa Girona Actua.

El Prat i rodalies

D’altra banda, els socis de l’equip de govern, de Junts i ERC, van votar de manera diferent en una moció sobre mobilitat. Guanyem volia que el ple es definís en contra de l’ampliació de l’aeroport del Prat, que l’Estat ja ha descartat, i avalés la priorització del servei de rodalies en lloc de les millores als aeroports del país, com ara el de Girona.

Guanyem (6 edils) va quedar sol –Lluc Salellas va parlar “del bloc Junts-PSC-PSOE”–, però ERC va preferir abstenir-se. El portaveu i vicealcalde, Quim Ayats, va elogiar part de la moció de la formació municipalista, com ara el rebuig a ampliar el Prat. En canvi, Martí (Junts) va parlar d’ “hipocresia” a l’hora de valorar el text i va emmarcar-lo “en el discurs demagògic de l’apologia del no”. Sílvia Paneque (PSC) va defensar que ampliar el Prat no va en contra del medi ambient i afavoriria les instal·lacions de Vilobí. Junts (9), PSC (6) i Pamplona van oposar-se a la moció. ERC (4) es va abstenir.

En la sessió d’ahir, el ple va aprovar la consulta pública prèvia a l’aprovació del ple de mobilitat urbana sostenible supramunicipal de Girona. L’equip de govern encara no ha resolt sobre les al·legacions del PSC a la convocatòria de subvencions per a programes i activitats de promoció de la salut. Per això, Madrenas va dir que deixaven aquest punt “sobre la taula”, per més endavant.
El segon, dilluns que ve
El d’ahir serà el primer ple del mes d’octubre, però no serà l’últim. Dilluns que ve Ramon Llorente s’acomiadarà com a Defensor del Ciutadà de Girona després de dotze anys. El rellevarà l’advocada Marta Alsina. El dilluns 25 n’hi podria haver un altre per sotmetre a aprovació les ordenances municipals. En l’última sessió del mes l’equip de govern hi podria incloure també l’aprovació dels comptes per al 2022.

LA XIFRA

4.844
persones
registrades a l’atur hi havia al setembre a Girona ciutat: 2.690 dones (55,53%) i 2.154 homes (44,47%).

LA DATA

18.10.21
és
el dia que Ramon Llorente s’acomiadarà com a Defensor del Ciutadà després de 12 anys, en un ple extraordinari.

LA FRASE

L’Ajuntament és còmplice de l’atropellament dels meus drets, que són reconeguts en la Constitució
Míriam Pujola
Regidora del grup de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona