Política

Milers de persones es manifesten a València amb motiu de la Diada

La marxa més multitudinària ha estat l’organitzada per la Comissió 9 d’Octubre, de signe antifeixista

Les mobilitzacions han transcorregut sense incidents enmig d’un fort dispositiu policial

Almenys 3.000 persones (segons la delegació del govern espanyol) han participat aquest dissabte a la tarda a València en les manifestacions organitzades per l’esquerra independentista i la Comissió 9 d’Octubre, amb motiu de la Diada del País Valencià. Un fort dispositiu policial format per més d’un miler d’agents de la policia espanyola ha evitat incidents amb grupuscles feixistes.

La marxa més multitudinària ha estat l’organitzada per la Comissió 9 d’Octubre, i que aquest any ha tingut com a lema “País Valencià antifeixista”.
Hi han participat associacions culturals com Acció Cultural del País Valencià, els sindicats CCOO i Intersindical, i partits com Compromís, Esquerra Republicana, Esquerra Unida, Podem i el PSPV. També s’hi han plataformes com l’ANC, Decidim i l’Assemblea Sobiranista de Mallorca.

Els manifestants han sortit de la plaça de Sant Agustí passades les sis de la tarda amb una pancarta de color vermell amb el lema de la protesta, encapçalada per membres de les organitzacions integrants, com la consellera de Participació i Transparència, Rosa Pérez Garijo, i la secretària general de CCOO del País Valencià, Ana García Alcolea.

Durant el recorregut, els assistents han cridat consignes com “Guillem Agulló, ni oblit ni perdó”,  “Independència” i “Nazis no”.

El portaveu de la Comissió, Toni Gisbert, ha manifestat que la protesta d’aquest any vol “refermar” la diferència valenciana d’un projecte “en positiu de majories socials i polítiques” i reivindicar els interessos del poble valencià enfront a les “tendències recentralitzadores” del govern espanyol, que encara no ha fet una proposta de model de finançament i de reforma del model territorial.

La participació de l’ANC, Decidim i l’Assemblea Sobiranista de Mallorca ha servit per reivindicar també la unitat cultural i lingüística, i reclamar que es treballi en la reciprocitat per crear un espai comunicatiu conjunt, així com en la promoció i normalització de la llengua catalana.

Sobre les agressions contra assistents a la manifestació de 2017, la Comissió ha anunciat la pròxima obertura del judici oral, després que s’hagin presentat els escrits de les acusacions i s’estiguin acabat els de les defenses.

Gisbert ha alertat que la cobertura ideològica del discurs de l’odi té “responsabilitat directa” sobre l’augment de les agressions homòfobes o per la llengua, sexe o origen.

Les diferent manifestacions s’han desenvolupat sense incidents i enmig d’un ambient festiu. La policia ha identificat un grup d’unes vint persones als voltants del carrer Xàtiva que volien “contramanifestar-se” i els hi han retirat un pal amb una bandera de manera preventiva.

Aal matí, a més dels actes institucionals, s’han celebrat manifestacions de la dreta i dels sectors blavers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona