Política

Ximo Puig advoca per una “segona transició” a l’Estat

El president valencià reclama en la seva Diada nous pactes “des de la confiança federal”

Partits d’esquerres, Acció Cultural i l’ANC participen junts en nombroses mobilitzacions de signe antifeixista

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va reivindicar, ahir en el discurs institucional amb motiu de la Diada del País Valencià, que ha arribat l’hora d’“una segona transició territorial” a l’Estat i va reclamar nous pactes autonòmics “des de la confiança federal”, que assegurin “el dret a la diferència sense diferència de drets”. Puig, que va voler parlar des d’una posició “constructiva”, creu que és urgent reclamar “justícia” en el finançament de les comunitats i va tornar a carregar, sense citar-la, contra la de Madrid en vista del “dúmping fiscal” que desenvolupa, per què és partidari de “descentralitzar” les institucions a fi que l’Estat “sigui un marc de convivència sana i de progrés útil”. Puig, parafrasejant l’himne valencià, va reclamar a l’Estat que “ofreni” als valencians el que els correspon i alhora es va mostrar decidit a encapçalar-ne una concepció “plural i diversa” i liderar una Espanya “més justa” i “millor” en què la veu valenciana sigui present. En aquest sentit, es vantava que la gestió de la pandèmia ha ajudat que el territori sigui ara “un referent” més escoltat. L’exalcalde de Morella, que va recordar que ara es compleixen els 500 anys dels moviments de les Germanies als regnes de València i Mallorca, amb què les classes populars es van unir per demanar més justícia i una riquesa més repartida, va alertar que no es provi de “dividir ni enfrontar” els valencians.

En tot cas, al matí, a més dels actes institucionals, com és tradicional a València hi va haver mobilitzacions de la dreta i dels sectors blavers, mentre que, a la tarda, n’hi va haver de signe contrari, en què van participar unes 3.000 persones segons la delegació del govern, organitzades per l’esquerra independentista i, la més multitudinària, per la Comissió 9 d’Octubre, de signe antifeixista, enmig d’un miler d’agents desplegats per evitar incidents amb grupuscles anticatalanistes. En aquesta última van participar ERC, Compromís, EU, Podem i fins i tot el PSPV, a més de diversos sindicats, Acció Cultural i l’ANC, que acompanyava la plataforma Decidim i l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, que reclamen el dret a decidir per al País Valencià i les illes Balears. La participació de totes tres també va servir per defensar la unitat cultural i lingüística, i reclamar que es treballi en la reciprocitat per crear un espai comunicatiu conjunt, així com en la promoció i normalització de la llengua catalana. Segons Toni Gisbert, portaveu de la comissió, la manifestació volia “refermar” la diferència valenciana d’un projecte “en positiu de majories socials i polítiques”, i va reivindicar els interessos del poble valencià davant les “tendències recentralitzadores” del govern estatal.

L’ANC va aprofitar per fer, ahir, el seu secretariat a la ciutat, i ja ha anunciat que celebrarà el proper el mes que ve a Perpinyà. L’entitat pretén, així, intensificar la col·laboració amb la societat civil de cada territori per avançar cap a la sobirania de Catalunya, el País Valencià i les Illes, amb l’objectiu últim d’assolir una confederació dels Països Catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona