Política

Puigdemont afronta amb optimisme la vista, avui a Sàsser, per l’euroordre

El tribunal ja s’ha inclinat per arxivar el cas, però no està clar si ho decidirà avui

Llarena insisteix a reclamar l’extradició, tot i el procediment ja obert

Gran expectació aquest matí al Tribunal d’Apel·lació de Sàsser. L’expresident català Carles Puigdemont hi compareix a dos quarts de dotze. Tot indica que els magistrats de Sardenya s’inclinen per desfer-se de l’euroordre del jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena, però no està clar si amb la vista d’avui serà un punt final o una fase més d’aquest capítol sard en la saga judicial de Puigdemont per Europa.

La detenció del líder i eurodiputat de JxCat el 23 de setembre va generar un gran enrenou mediàtic pel seu empresonament a l’illa. La jutgessa presidenta del Tribunal d’Apel·lació de Sàsser, Plinia Azzena, no va rebatre l’arrest, però el va deixar en llibertat l’endemà en considerar que té “intacta” la immunitat per viatjar als plens i reunions de l’eurocambra, tal com ja havien dit els tribunals de la Unió Europea.

Amb tot, la cort encara ha de decidir què fa amb el seu cas i l’ha citat a declarar avui. Llarena insisteix a reclamar l’extradició a Itàlia, tot i que a Bèlgica el procediment per l’euroordre està obert, encara que estigui aturat en espera de Luxemburg. Puigdemont ha optat per anar-hi presencialment.

Fins ara, el tribunal de Sàsser ha donat pocs senyals de voler-se quedar un cas tan incòmode i complex. Primer, perquè, com va publicar La Vanguardia, la jutgessa estava disposada a tancar l’afer si Puigdemont no es presentava avui als jutjats. Segon, perquè no s’han molestat a detenir els eurodiputats de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí, sobre els quals també pesa una ordre d’extradició per la causa del procés. Tots dos han viatjat sense cap problema a Sardenya per fer costat a l’expresident. Agents italians van parar Comín ahir només aterrar a l’Alguer, però no el van retenir en comprovar la seva documentació. Un d’ells fins i tot va saludar efusivament Puigdemont, que anava en el mateix vol.

Amb tot, ningú té clar què passarà avui. Fonts de la defensa de Puigdemont es mostren optimistes de cara a la vista i confien que la justícia italiana arxivi el cas. Ara bé, no aclareixen si el tribunal decidirà aquest mateix dilluns o més endavant. Segons va explicar en una entrevista a FAQS l’advocat italià de Puigdemont, Agostino Angelo Marras, hi ha un termini màxim d’aproximadament dos mesos per resoldre, ja que el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser tindrà un màxim de 60 dies per decidir. I després hi hauria cinc dies per presentar recurs, que el Tribunal Suprem d’Itàlia hauria de resoldre en un màxim de deu dies.

A Luxemburg ja tenen sobre la taula la segona petició de Puigdemont, Comín i Ponsatí per recuperar provisionalment la immunitat. Creuen que la detenció a Sardenya demostra que hi ha un risc de detenció i, per tant, de pertorbació de la seva activitat com a eurodiputats. No han demanat cautelaríssimes com l’últim cop, però el Tribunal General de la UE pot blindar de manera urgent els tres de Junts si ho considera necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona