Política

Puigdemont demana al TGUE que li retorni la immunitat de forma cautelar per evitar una nova detenció com la d’Itàlia

És la segona vegada que l’expresident reclama protecció als tribunals de la UE

L’expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, ha demanat aquest divendres al Tribunal General de la Unió (TGUE) que li retorni la immunitat de forma cautelar per evitar una nova detenció com la d’Itàlia.

Com ja havien avançat, l’equip d’advocats de Puigdemont ja ha registrat la sol·licitud de cautelars al TGUE, segons confirmen des del mateix tribunal.

Aquesta és la segona vegada que Puigdemont reclama protecció a Luxemburg –seu del TGUE–, que al juliol va considerar innecessari que Puigdemont conservés de forma provisional la immunitat mentre es resolen diversos casos relatius l’euroordre del Tribunal Suprem. Llavors, va considerar que el procediment d’extradició estava “suspès” i que no hi havia risc de detenció o execució de les euroordres.

La primera vegada que Puigdemont va demanar mesures provisionals, al juny, el TGUE va trigar només un dia a concedir-li la immunitat de forma cautelaríssima. Després va passar dos mesos fins que es va pronunciar sobre les cautelars. De totes maneres, des del tribunal no confirmen si aquest termini es podria repetir amb la segona sol·licitud de cautelars.

L’euroordre contra Puigdemont

L’octubre del 2019 el Tribunal Suprem va emetre la tercera euroordre contra Puigdemont pel cas de l’1-O i Bèlgica va iniciar, un cop més, el procediment d’extradició. Poc després, però, el líder de JxCat va ser reconegut com a eurodiputat i va adquirir immunitat. Per això, la justícia belga va deixar en suspens el procés per l’euroordre.

A petició del Suprem, que volia la reactivació de l’extradició, l’Eurocambra va aixecar la immunitat de Puigdemont el març del 2021. Una decisió que la seva defensa va impugnar al TGUE, tribunal de primera instància a Luxemburg, per considerar que era “irregular”.

En paral·lel, el magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena va preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea com Bèlgica hauria d’analitzar l’euroordre quan reprengui el procediment. Mentrestant, l’euroordre continua vigent i apareix en el sistema europeu d’alertes policials, però hi ha divergències entre el Suprem i l’advocacia de l’estat sobre si el procediment judicial està actiu o no.

Sense immunitat

A part de denunciar el Parlament Europeu davant del TGUE per l’aixecament de la seva immunitat, Puigdemont va reclamar que, de forma cautelar, pogués mantenir la protecció parlamentària. Malgrat concedir-la inicialment de forma cautelaríssima, el 30 de juliol el TGUE va decidir que no era necessari que la conservés perquè els procediments judicials estaven “suspesos” a l’espera de la resolució del TJUE sobre les prejudicials de Llarena. “No hi ha res que suggereixi que les autoritats judicials a Bèlgica o les autoritats d’algun altre estat membre puguin executar les ordres europees de detenció”, estipulava el vicepresident del TGUE.

Ara bé, el mateix tribunal obria la porta a retornar cautelarment la immunitat a Puigdemont en cas de detenció: “Si després d’haver-se dictat la present ordre (...) es pogués produir un suposat dany, en particular en cas de detenció dels sol·licitats per part d’una autoritat d’execució d’un estat membre o de la implementació d’un procediment per a la seva entrega a les autoritats espanyoles, podran presentar una nova sol·licitud de mesures provisionals”.

El procediment judicial per l’extradició de Puigdemont està “suspès” a Bèlgica, però tècnicament “en curs”, segons ha informat la fiscalia belga. És a dir, que ja hi ha un estat membre de la UE que ha assumit el cas de l’euroordre, malgrat tenir-la paralitzada.

En l’auto del 30 de juliol, el TGUE diu que les prejudicials de Llarena van provocar aquesta paralització. A més, recorda que fer una qüestió prejudicial “requereix la suspensió del procediment nacional fins que el Tribunal de Justícia hagi dictat la seva resolució”. Es calcula que la decisió sobre les prejudicials podria arribar cap a la primavera del 2022.

Ara bé, segons la fiscalia belga, la justícia de Bèlgica no reprendrà el cas de l’euroordre fins que hi hagi “una decisió final sobre l’aixecament de la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont”. És a dir, sobre l’altre front judicial que hi ha obert a Luxemburg pel suplicatori i que es podria allargar molt més que el de les prejudicials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona