Política

El govern exigeix la retirada de totes les ordres de detenció

Acusa l’Estat d’“enganyar” la justícia europea i incita partits, institucions i societat civil a treballar cohesionats per l’amnistia i l’autodeterminació

L’independentisme crida a mantenir les mobilitzacions

L’executiu en ple i de manera solemne, per transmetre una imatge d’unitat, va acompanyar a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat el president Pere Aragonès per llegir una declaració consensuada en què va assegurar que la detenció de l’expresident Carles Puigdemont a l’aeroport de l’Alguer no ajudava al procés de resolució del conflicte polític, ja que una de les condicions era que s’acabés la repressió a l’independentisme. “Exigim la retirada de les ordres de detenció contra el president Puigdemont i el conjunt de persones represaliades”, va reclamar Aragonès, gairebé dues hores abans que transcendís que el Tribunal d’Apel·lacions de Sàsser deixava l’expresident en llibertat sense mesures cautelars amb l’obligació de comparèixer a la vista sobre l’euroordre el 4 d’octubre. Aragonès n’havia demanat la llibertat, així com la de tots els presos polítics exiliats i represaliats en “la causa general de l’independentisme”.

Ja coneguda la decisió del tribunal i abans de marxar a Sardenya anit amb el vicepresident, Jordi Puigneró, per arribar-hi avui a les onze del matí, el president va mostrar-se satisfet pel seu alliberament, però va reiterar la demanda perquè “la repressió només s’aturarà amb amnistia i l’autodeterminació”.

Aragonès també va acusar l’Estat espanyol d’haver “enganyat” la justícia europea i va assegurar que si “la credibilitat” del sistema judicial espanyol “ja estava tocada”, amb les discrepàncies sobre les euroordres demostra que és un sistema “totalment anacrònic, que busca només venjança”. El cap de l’executiu va reiterar que la repressió només s’acabarà amb “amnistia, autodeterminació i independència”, uns objectius que “ens obliguen com mai a treballar més cohesionats, més units, davant de tothom i a tot arreu”, enfortint les aliances entre institucions, partits, societat civil i ciutadania per “recuperar la iniciativa”. Una iniciativa que passa per la mobilització, a la qual van apel·lar ahir les formacions independentistes. Començant per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que també es va desplaçar a l’Alguer, i que en una altra declaració institucional compartida pels membres independentistes de la mesa instava “la ciutadania del país a continuar mobilitzada” per exigir respecte a les institucions i als seus representants i “per aconseguir fer realitat la seva aspiració de llibertat nacional”. A més, denunciava l’actuació de la justícia espanyola, “que viu abnegada a no seguir els pronunciaments dels òrgans europeus, el Consell d’Europa i el mateix Tribunal General de la Unió Europea”.

La CUP també feia una crida a sortir als carrers com a única via per solucionar el conflicte amb l’Estat, i el diputat Carles Riera qualificava la detenció de Puigdemont d’“absoluta arbitrarietat i irregularitat jurídica”. El seu company d’escó, Xavi Pellicer, va posar l’accent en el fet que l’Estat “estava fent moviments diplomàtics” per anar a detenir i extradir “un dels principals exponents del moviment independentista”.

Més silenci es va produir des de les files que defensen les negociacions com a via de solució del conflicte. El socialista Salvador Illa es va fer seu el discurs del cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, per recordar que “ningú està per sobre de la llei i tots hem de fer front a les conseqüències dels actes”, mentre que des dels comuns, el president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, qualificava d’“incomprensible” la detenció de Puigdemont.

Celebrem que el president Puigdemont quedi en llibertat, però seguim condemnant la persecució judicial
Pere Aragonès
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
La justícia espanyola viu abnegada a no seguir els pronunciaments dels òrgans europeus
Laura Borràs
PRESIDENTA DEL PARLAMENT
Érem escèptics amb la taula de diàleg i el temps ens està donant la raó
Jordi Puigneró
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
Ningú està per sobre de la llei i tots hem de fer front a les conseqüències de les nostres decisions
Salvador Illa
PRESIDENT DEL PSC AL PARLAMENT
L’Estat volia que això es produís. Estava fent moviments diplomàtics per anar-lo a detenir i extradir
Xavi Pellicer
DIPUTAT DE LA CUP
El jutge Llarena hauria d’obeir el Consell d’Europa quan va reclamar la retirada de les euroordres
Jaume Asens
PRESIDENT DE PODEM AL CONGRÉS

Cs vol la dimissió de Borràs i el PP culpa Sánchez

El president del grup parlamentari de Ciutadans (Cs), Carlos Carrizosa, va demanar la dimissió de la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, per haver usat el Parlament per “abocar la seva propaganda institucional” anant a la manifestació de suport a Carles Puigdemont i viatjant a Sardenya. “Menyspreu institucional i una humiliació als catalans constitucionalistes”, va expressar en una piulada.

També utilitzant aquesta xarxa social, el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, culpava Pedro Sánchez del fet que “el separatisme avanci” passi el que passi amb Puigdemont. Resumia que si no l’acabaven extradint l’independentisme ho qualificaria de “fracàs de la justícia espanyola” i que si el portaven i el condemnaven, “ja s’encarregarà Sánchez d’indultar-lo i desautoritzar la justícia espanyola”. Per al popular aquest desprestigi de la justícia és un dels tres pilars de l’estratègia independentista de la segona fase del procés, junt amb la monarquia i els cossos i les forces de seguretat, que “busca eliminar obstacles” per quan tinguin la intenció de “tornar-ho a fer”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona