Política

El Congrés aprova la pròrroga de l’escut social fins al 31 d’octubre

El decret allarga la suspensió dels desnonaments, la moratòria de lloguers i la garantia de subministraments

La cambra avala la suspensió de les regles fiscals per segon any consecuitu

El Congrés dels diputats ha aprovat aquest dilluns a la tarda la pròrroga fins al 31 d’octubre de les mesures de l’anomenat “escut social”, entre les quals la suspensió dels desnonaments i dels talls de subministraments bàsics als col·lectius més vulnerables.

L’últim Consell de Ministres del curs polític, a principis d’agost, va aprovar el decret que prorroga les mesures excepcionals que es van posar en marxa per la crisi del coronavirus i que expiraven el 9 d’agost. La mesura ha obtingut avui l’aval d’una àmplia majoria de la cambra baixa, amb 288 vots a favor –inclosos els del PP-, 52 abstencions i només 9 vots en contra.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, que s’ha estrenat a la tribuna d’oradors del Congrés amb la defensa d’aquest decret, ha assegurat que les mesures que conté protegeixen més de 1.100.000 persones amb dificultats econòmiques agreujades per la pandèmia. Bolaños ha reivindicat que l’escut social demostra que el govern espanyol ha “reforçat l’Estat del benestar” durant la crisi del coronavirus i ha reivindicat la gestió feta per la coalició.

El decret del govern espanyol que ara mantindrà la vigència inclou l’ampliació fins al 31 d’octubre de les pròrrogues automàtiques de 6 mesos dels contractes de lloguer d’habitatge i la possibilitat de sol·licitar la moratòria o condonació parcial de la renda, quan el llogador sigui una empresa o entitat pública d’habitatge o un gran tenidor.

A la seva vegada, això suposa estendre fins al 30 de novembre de 2021 el termini durant el qual els llogadors i titulars d’habitatge afectats poden presentar la sol·licitud de compensació.

La convalidació del decret suposa igualment prorrogar fins al 31 d’octubre la suspensió dels desnonaments i la garantia de subministraments bàsics, com la llum, l’aigua o el gas natural, als col·lectius en situació de vulnerabilitat econòmica.

El decret inclou també mesures en matèria de violència de gènere, i amplia el concepte de consumidor vulnerable als aturats, afectats per ERTO o persones que compleixin determinats requisits de renda perquè es puguin acollir al bo social elèctric, del que ja s’han beneficiat 1.190.000 persones, segons Bolaños.

Tot i votar-hi a favor, formacions com el PDeCAT o EH Bildu han retret al govern espanyol que el decret és un “pedaç”. PP i Cs també han criticat l’actitud de l’executiu de coalició, al qual han recriminat que tregui pit quan el preu de la llum està en màxims històrics.

El ple avala per majoria absoluta la suspensió de les regles fiscals també per al 2022

Agències

El ple del Congrés ha aprovat aquest dilluns per majoria absoluta la suspensió extraordinària de les regles fiscals per segon any consecutiu davant la persistència de la pandèmia.  La iniciativa obre el camí de la negociació dels pressupostos per al 2022, que tindran un sostre de despesa històric de 196.142 milions d’euros.

Per deixar les regles fiscals en suspens cal que una majoria absoluta del Congrés doni el suport a  activar l’article 135.4 de la Constitució i l’11.3 de la llei d’estabilitat pressupostària. En aquesta ocasió, el govern espanyol ha tornat a aconseguir-la, però amb menys suports que fa un any. Ha rebut el suport de 198 diputats del PSOE, Unides Podem, Cs, ERC, PDeCAT, PNB i EH Bildu, entre d’altres. El PP, JxCAT i el BNG s’han abstingut i Vox ha votat en contra.

En absència de regles fiscals, el Congrés no ha de donar el vistiplau a uns objectius de dèficit, tot i que el ministeri d’Hisenda ha fixat uns índexs de referència que el 2022 seran del 3,9% del PIB per a l’administració de l’Estat, del 0,6% per a les comunitats autònomes, del 0,5% per a la Seguretat Social i d’equilibri per a les corporacions locals.

La titular d’Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat la necessitat que els pressupostos per al 2022 “tornin a ser extraordinaris” i, d’aquí, la suspensió de les regles fiscals “tal com van recomanant les institucions europees des del principi de la crisi”. La ministra ha recordat que la suspensió de les regles no eximeix de responsabilitat fiscal al govern, la voluntat del qual –ha assegurat- és tornar al camí de l’estabilitat prudent en la mesura que es recuperi la situació prèvia a la pandèmia. De fet, confia que l’Estat espanyol se situï “molt a prop” del llindar del 3% de dèficit exigit pel pacte d’estabilitat europeu a partir de 2024. “Serà en aquelles dates quan estigui en condicions de reprendre els compromisos de consolidació fiscal”, ha augurat.

Montero ha subratllat que els comptes per a l’any que ve volen “consolidar el creixement”, “avançar pel camí de la modernització” i “seguir impulsant polítiques expansives que serveixin de palanca”. És per això que ha convidat tots els partits a negociar els comptes públics. “Des d’ara mateix els anuncio que mantindrem obertes totes les línies de comunicació per sumar al projecte de Pressupostos tots els acords que siguin possibles, perquè impulsar aquesta recuperació no és només tasca de l’executiu”, ha dit.

La ministra ha destacat que del sostre de despesa fixat, 26.355 milions provindran dels fons europeus per a la recuperació. Segons ella, això permetrà consolidar el creixement i la creació d’ocupació, blindar l’Estat del benestar i construir un país més just. El límit de despesa de l’Estat incorpora una transferència de 18.396 milions per al sistema de la Seguretat Social, un 32,1% més que el 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona