Política

Unides Podem demana asseure el pare de Felip VI al banc dels acusats

Els socis de la coalició insten els socialistes a canviar de posició i donar suport a una comissió parlamentària

Marlaska demana que es deixi actuar la fiscalia

Unides Podem ho té clar. Segons la formació morada, sòcia de la comissió de govern del PSOE, les últimes informacions sobre la investigació oberta a Joan Carles de Borbó que assenyalen que va amassar la seva fortuna exercint de comissionista a escala internacional l’haurien de dur a “seure al banc dels acusats”. Així ho va dir el president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, en una entrevista ahir a TV3, en què va defensar que el pare de Felip VI ha de respondre penalment pels seus actes “com qualsevol altre ciutadà” i va qualificar la posició de la fiscalia de bona notícia i de pas previ perquè l’emèrit s’assegui al banc dels acusats. Ara cal esperar, va dir, que es remeti la documentació sol·licitada a Suïssa i veure el contingut; “però hi ha prou indicis incriminatoris abans de tenir aquesta documentació”, hi va afegir.

Però Unides Podem considera també que les noves informacions haurien de dur a un canvi de posició del PSOE en relació amb la creació d’una investigació parlamentària sobre les presumptes irregularitats de Joan Carles de Borbó. “Que els barons del PSOE deixin de ser els barons de la corona”, va dir Asens, que ho va argumentar dient que la ciutadania “es mereix que arribem fins al final, per saber tot el que té a veure amb el cas de corrupció que vincula la corona”. Asens no és l’únic que considera que s’ha d’arribar fins al final. La vicepresidenta segona del govern, Yolanda Díaz, va demanar “investigar fins al final” perquè “a una democràcia robusta li agradaria que d’una vegada per totes s’aclarís el que ha passat”. La també ministra de Treball i la cara visible de Podem al govern va recordar que en el segle XXI la “transparència” i la “igualtat” són clau. Més rotund i clar va ser Podem en un missatge a Twitter. “Rei pluriocupat, el que fa la precarietat laboral... Rei a temps complet i comissionista internacional en les seves estones lliures. O més aviat al contrari. I emparat per polítics i gran part de la premsa. Una prefectura de l’Estat que és una vergonya internacional per a Espanya”, va piular. Pel que fa al PSOE, només el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va fer referència a les informacions de l’emèrit. Tot i qualificar-les de “notícies preocupants”, va demanar que es deixi actuar la fiscalia perquè “arribi fins al final” en les investigacions. El silenci del president, Pedro Sánchez, també contrasta amb la posició dels seus socis de coalició i evidencia les divergents posicions sobre aquest tema. Unes diferències que no són noves.

Podem ha reclamat en diverses ocasions una investigació parlamentària –o ha donat suport a les peticions que s’han fet– sobre les presumptes irregularitats de Joan Carles de Borbó, però el PSOE sempre ho ha vetat. És més, ha sumat fins a quinze vegades els seus vots a la dreta –PP– i a l’extrema dreta –Vox– per vetar una investigació. Un focus més de tensió al si de la coalició, que se suma al de la llei de l’habitatge, el preu de la llum o la repatriació dels menors arribats a Ceuta.

Una prefectura de l’Estat que és una vergonya internacional per a Espanya
Podem
soci del psoe en la coalició del govern espanyol
Que al PSOE deixin de ser els barons de la corona, la ciutadania es mereix que arribem fins al final
Jaume Asens
president del grup Unides Podem-En Comú Podem al Congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona