Política

Últim dia d’evacuació caòtic

Els EUA neutralitzen un atac amb coets d’Estat Islàmic a Kabul la vigília del darrer dia per retirar-se

L’exèrcit nord-americà investiga la mort de deu civils en l’atac amb un dron a la capital afganesa

Estat Islàmic (EI) va oferir ahir un nou recordatori als Estats Units i els seus aliats sobre les conseqüències de la seva caòtica retirada de l’Afganistan vint anys després de la invasió d’aquest país asiàtic. Ho va fer en forma d’atac amb coets contra l’aeroport de Kabul la vigília de la data que els talibans van posar a la coalició internacional per retirar-se de l’Afganistan. El sistema antiaeri nord-americà, però, va neutralitzar l’acció, que no va causar danys ni víctimes.

En un breu comunicat difós pels seus canals de propaganda a internet, Estat Islàmic del Khorasan va afirmar que “els soldats del califat van atacar l’aeroport internacional de Kabul amb sis coets tipus Katiusha que van colpejar els seus objectius”. El comunicat, però, no aclaria quins eren aquests objectius ni els danys causats per l’atac.

El portaveu talibà Bilal Karimi va explicar a Efe que es van disparar diversos coets cap a l’aeroport de Kabul i que la majoria van aterrar en àrees desocupades i no van causar baixes. “Fins ara no tenim cap informe de víctimes”. “Estem investigant els atacs amb coets per determinar qui i per què els va dur a terme”, va dir el portaveu. Una altra font dels talibans hi va afegir que els artefactes van ser interceptats pel sistema de defensa de les forces estrangeres a l’aeroport de Kabul.

Poca estona després, la Casa Blanca va informar que l’atac reivindicat per Estat Islàmic no va tenir cap impacte en les operacions per evacuar el personal de l’aeroport de Kabul i que aquestes s’estaven duent a terme “sense interrupció”.

Els Estats Units han alertat els darrers dies d’“amenaces creïbles” contra l’aeroport de Kabul, on es concentren les tropes nord-americanes i on dijous la branca afganesa d’Estat Islàmic va perpetrar un atemptat que va deixar almenys 170 morts, tretze dels quals soldats nord-americans.

La matança a l’aeroport de la capital afganesa va fer elevar el nivell de vigilància dels Estats Units, que diumenge van dur a terme un atac aeri amb un dron contra un atacant suïcida que va acabar amb la mort de deu membres d’una mateixa família, entre els quals sis nens, segons van explicar familiars de les víctimes a la BBC. Les deu persones van morir després que esclatés un cotxe aparcat al costat de casa seva. Segons l’exèrcit nord-americà, en aquell vehicle hi havia almenys un membre d’Estat Islàmic.

D’acord amb els testimonis recollits per la cadena britànica, algunes de les víctimes de l’atac amb drons nord-americà havien treballat per a organitzacions internacionals i tenien visats que els autoritzaven a entrar als Estats Units. El comandament central de l’exèrcit dels EUA va afirmar ahir que s’està investigant el succés.

Mentrestant, els Estats Units continuaven ahir la seva activitat frenètica per evacuar personal de l’Afganistan. Segons els responsables militars nord-americans, en les darreres 24 hores, l’exèrcit hauria evacuat prop de 1.200 persones en 26 vols C-17, mentre que dos vols més de la coalició aliada se n’haurien emportat una cinquantena més. Des de finals de juliol, les forces nord-americanes han traslladat als Estats Units a la vora de 122.300 persones.

La data límit d’avui per retirar les tropes nord-americanes de l’Afganistan la va posar el president dels Estats Units, Joe Biden després de l’acord del seu predecessor, Donald Trump, amb els talibans per posar fi a la intervenció de Washington en aquest país. La ràpida conquesta del territori afganès i la consegüent presa del poder per part dels talibans ha enxampat els EUA i els seus aliats desprevinguts, fet que ha provocat l’evacuació caòtica d’aquests dies.

6
nens
van morir en l’atac amb drons dels Estats Units de diumenge a Kabul.
1.200
persones
han evacuat en les darreres 24 hores els Estats Units de l’Afganistan.

La imatge impactant del nou règim

Els talibans han ofert una imatge impactant al món després que un periodista d’una cadena de televisió afganesa aparegués en antena envoltat de milicians armats mentre ell feia la seva feina. Segons va explicar el periodista de la BBC Kian Sharifi, en un fil a la xarxa Twitter, el presentador es va adreçar a l’audiència per informar que l’Emirat Islàmic [nom amb què els talibans han batejat el nou règim de l’Afganistan] vol que els ciutadans “cooperin amb ells”. Segons les paraules del presentador, els afganesos “no haurien de tenir por” dels talibans.

Els talibans intenten els darrers dies netejar la seva imatge per mirar de guanyar-se el favor de la comunitat internacional o, si més no, d’una part d’aquesta. Per això diumenge els portaveus talibans van anunciar que es permetrà a les dones afganeses estudiar a la universitat, sempre que estiguin separades dels universitaris homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries