Política

Els EUA ataquen amb drons objectius d’ISIS-K a l’Afganistan en resposta a l’atemptat de Kabul

El bombardeig s’ha dirigit contra un membre d’Estat Islàmic que, segons el Pentàgon, planejava les activitats del grup terrorista

El Centcom assegura que han abatut “dos objectius d’alt nivell” i n’han ferit un altre

L’Exèrcit dels Estats Units ha atacat aquesta matinada amb avions no tripulats un objectiu d’Estat Islàmic del Korashan –la branca afganesa d’Estat Islàmic, també coneguda com ISIS-K- en resposta a l’atemptat perpetrat el passat dijous a l’exterior de l’aeroport de Kabul que va provocar més de 170 morts i centenars de ferits, i que va ser reivindicat per aquest grup terrorista.

Segons ha informat el portaveu del comandament central dels Estats Units (Centcom), el capità Bill Urban, el bombardeig s’ha fet a la província de Nangarhar, a l’est de l’Afganistan. L’atac s’ha dirigit contra un membre de l’ISIS-K que, segons els Estats Units, planejava les activitats del grup, tot i que no ha precisat si es tractava del cervell de l’atemptat a Kabul. “Els primers indicis són que hem matat l’objectiu. No tenim constància de víctimes civils”, ha afirmat Urban en un comunicat.

El subdirector de Logística de l’Estat Major nord-americà, Hank Taylor, ha detallat més tard que l’atac teledirigit ha abatut  “dos objectius d’alt nivell” i n’ha ferit un altre.

Segons ell, els suposats terroristes executats desenvolupaven els papers de “facilitadors” i “planificadors” d’EI. No obstant, ha rebutjat precisar si han participat d’alguna manera en l’organització de l’atac contra l’aeroport del passat dijous o quines funcions específiques feien al grup. Taylor ha assegurat que el bombardeig ha deixat “zero víctimes civils”.

A la mateixa roda de premsa, el portaveu del departament de Defensa, John Kirby, ha esquivat valorar en quina mesura la neutralització d’aquestes dues persones pot afectar la capacitat d’ISIS-K per planificar atacs. “El fet que aquests dos individus ja no hi siguin és bo. És bo per a la gent de l’Afganistan, és bo per a les nostres tropes i per a les nostres forces a l’aeroport”, s’ha limitat a dir Kirby.

Kirby ha assegurat que Washington “no” ha compartit informació amb els talibans sobre l’atac.

L’operació s’ha produït 24 hores després que el president nord-americà, Joe Biden, prometés dijous que  perseguiria els autors de l’atemptat i els hi faria pagar la seva acció. Biden va revelar que havia ordenat als seus comandants que preparessin plans per colpejar objectius de l’ISIS-K, els seus líders i les seves bases.

Taylor ha afirmat avui que els EUA continuaran realitzant operacions contra els terroristes d’EI “segons faci falta”.

La província de Nangarhar, a l’est de l’Afganistan, és un terreny de muntanya molt difícil de controlar i que ha servit de bastió al grup terrorista d’ençà de la seva aparició a Afganistan el 2015. L'ISIS-K es declara enemic tant dels nord-americans com dels talibans, que ara controlen bona part del país.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries