Política

Almenys 170 persones haurien mort en l’atemptat a l’aeroport de Kabul

El Pentàgon conclou que només hi va haver una explosió

Washington creu que encara hi ha “amenaces creïbles” contra la seva missió a l’Afganistan

Almenys 170 persones han mort en l’atemptat suïcida perpetrat dijous pel grup terrorista d’inspiració gihadista Estat Islàmic (EI) a l’aeroport de Kabul

Fonts pròximes als talibans, que des del passat 15 d’agost controlen Kabul i la major part del país, han confirmat a Efe que “almenys 170 persones ham mort i 150 més han resultat ferides”, entre les quals tropes nord-americanes. Aquesta tarda el recompte de diverses fonts sanitàries situava la xifra en 161 morts, a manca d’una xifra oficial.

Només l’hospital Wazir Akbar Khan de la capital afganesa ha rebut 145 cossos sense vida després de l’atemptat, i mig centenar rep atenció amb ferides greus, segons han explicat aquest divendres a Efe fonts sanitàries.

A l’hospital de l’ONG italiana Emergency a Kabul han arribat 16 morts més i hi ha una quarantena de pacients ingressats per l’explosió, segons la mateixa font.

No obstant això, el balanç total de víctimes de l’atemptat encara és incert, en no existir un recompte oficial.

Amb l’arribada al poder dels talibans el passat 15 d’agost, després de la caiguda del Govern afganès, les oficines i les autoritats del servei públic han deixat d’oferir informació oficial sobre la situació sanitària del país.

Entre les víctimes mortals de l’atac d’EI hi ha dues persones amb nacionalitat britànic i un menor de pares britànics, segons ha informat avui el ministre d’Exteriors del Regne Unit, Dominic Raab. “Eren persones innocents. És una tragèdia que quan intentaven posar a resguard als seus éssers estimats al Regne Unit fossin assassinats per covards terroristes”, ha lamentat Raab. El ministre ha afegit que dos altres ciutadans britànics han resultat ferits.

El ministeri de Defensa britànic ha xifrat en almenys 95 el total de morts en l’atemptat i 150 ferits, i ha precisat que entre les víctimes no hi ha militars ni personal de la missió del Regne Unit.

Només una explosió

Agències

El Pentàgon ha conclòs aquest divendres que en l’atemptat a l’exterior de l’aeroport de Kabul només hi hauria hagut una explosió, i no dues com va informar ahir.

El subdirector de Logística de l’Estat Major dels EUA, el general Hank Taylor, ha explicat en una roda de premsa que finalment no creuen que hi hagés una segona detonació “en o a prop” de l’Hotel Baron, a tocar del recinte aeroportuari.

“Per tant, només hi va haver un únic suïcida amb una bomba”, ha resumit Taylor. El militar ha admès que encara no saben com es va cometre aquest error d’informació, però ha apuntat que possiblement es produís enmig de “la confusió durant esdeveniments dinàmics”.

Entre les desenes de víctimes mortals hi ha 13 militars nord-americans.


Amenaces creïbles
El Pentàgon ha confirmat avui que encara creu que no descarta nous atacs contra la seva missió a l’Afganistan, que se centra ara a l’aeroport de Kabul per culminar l’evacuació i retirada de les seves forces el pròxim 31 d’agost. “Encara creiem que hi ha amenaces creïbles. De fet, diria que són amenaces específiques creïbles”, ha dit en la mateixa roda de premsa el portaveu del departament de Defensa, John Kirby.

El portaveu ha assegurat que les seves tropes estan preparades per enfrontar aquestes amenaces, sobre les quals no ha volgut donar detalls.

D’altra banda, ha explicat que encara investiguen els successos d’ahir i si es va produir algun error de seguretat per part dels talibans, enemics d’EI, al perímetre exterior de l’aeroport.

Kirby ha remarcat que malgrat la possibilitat de nous atemptats, l’operació d’evacuació continua en marxa tal com estava planificada i encara es preveu finalitzar-la abans de finals de mes.

Els Estats Units mantenen més de 5.000 soldats desplegats sobre el terreny, fonamentalment a l’aeroport de Kabul, d’acord amb les xifres facilitades avui pel Pentàgon.

En les darreres 24 hores s’han enlairat 89 vols que han evacuat 12.500 persones del país asiàtic. D’aquestes, 300 eren nord-americanes, xifra que situa el total de ciutadans d’aquest país repatriats a 5.100, segons ha detallat Taylor.

El total d’evacuats des del 14 d’agost s’eleva a 111.000, dels quals 7.000 són afganesos que ja han arribat als Estats Units i que són sol·licitants d’un visat especial d’immigració que Washington concedeix als traductors i treballadors que van col·laborar amb les tropes nord-americanes a l’Afganistan.

Taylor estima que actualment hi ha unes 5.400 persones a l’aeroport de Kabul a l’espera de sortir del país en algun dels vols militars dels EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries