Política

Sols contra els talibans

Von der Leyen assegura que “no reconeixeran” els talibans i que no donaran “ni un euro en ajut humanitari”, però sí que acolliran més afganesos

Grècia aixeca un mur de 40 quilòmetres a la frontera amb Turquia per evitar que hi entrin

La Unió Europea assegura que no hi haurà “reconeixement polític” als talibans, ni tampoc rebran ajuts econòmics encara que siguin amb finalitats humanitàries. “No hi ha converses polítiques, només contactes operatius” per poder garantir les evacuacions, diu la presidenta de la Comissió Europea des de Torrejón de Ardoz. Ursula von der Leyen també considera que “no es pot destinar ni un euro d’ajut humanitari a un règim que nega a les seves dones drets i llibertats”, en la visita ahir al centre d’acollida de refugiats afganesos, al costat del president espanyol, Pedro Sánchez, i el del Consell Europeu, Charles Michel.

La CE estarà atenta “als fets” més que a les paraules conciliadores dels talibans, i Von der Leyen i Michel asseguren que la UE manté la voluntat d’acollir més refugiats. Per contra, un estat membre com Grècia ha acabat un tancat metàl·lic de 40 quilòmetres a la seva frontera amb Turquia amb el qual vol evitar l’entrada d’afganesos. Mentrestant, el cofundador dels talibans va arribar ahir a Kabul per participar en la formació d’“un nou sistema” polític, diuen els talibans. El mul·là Abdul Ghani Baradar Akhund podria ser el proper màxim mandatari.

Quina és la situació actual?

L’aeroport de Kabul concentra aglomeracions malgrat la violència dels talibans, que impedeixen exilis. L’ONU tem que la repressió s’estengui contra tothom qui hagi col·laborat amb estrangers. També són víctimes de la cacera els funcionaris del ja exgovern afganès: corre un vídeo amb l’execució d’un líder policial i hi ha periodistes segrestats. Els talibans patrullen les ciutats mentre exigeixen la reobertura de comerços i la tornada a la normalitat. Molta gent, especialment dones, evita sortir al carrer. D’altres, unes 250.000 persones, haurien fugit des de finals de maig, el 80% de les quals són dones i infants.

Persones amb la bandera nacional afganesa s’han manifestat contra la bandera blanca i d’origen religiós que imposen els insurgents, que han apallissat els manifestants, algun d’ells mort a trets.

El fins ara vicepresident del govern, Amrullah Saleh, s’ha autoproclamat president en funcions de l’executiu desallotjat de Kabul. Un grup d’homes que li fan costat prometen iniciar una resistència armada contra els talibans des de Panjshir, l’única regió que s’escapa del control talibà, i demanen suport a Occident.

Qui són els talibans?

Els talibans són un grup nascut el 1994 que aspira a governar l’Afganistan aplicant la versió més retrògrada de les lleis islàmiques. Part dels seus combatents s’havien format en camps de refugiats al Pakistan, mentre els grups mujahidins a l’Afganistan lluitaven contra la invasió de la Unió Soviètica amb el suport dels EUA, que preferien l’expansió del gihadisme al comunisme. La retirada de l’URSS va permetre als talibans establir un emirat el 1996. El 2001, els EUA van fer-los fora i es van traslladar al Pakistan. El 2019, Donald Trump va negociar amb ells la retirada dels EUA, i va acceptar l’exigència dels talibans, que rebutjaven la presència al govern de dones en el diàleg. Radio Free Europe/Radio Liberty ha revelat que el grup va guanyar 416 milions el 2020 arran del narcotràfic, la mineria (400) i les donacions de països com el Pakistan, l’Aràbia Saudita, l’Iran i Rússia (500). Són majoritàriament d’ètnia paixtu, la majoritària, amb 12 milions de persones.

Per què els EUA van envair l’Afganistan?

En resposta als atacs de l’11-S, el president George Bush fill va aprovar el pla de derrocar el règim talibà i de desarticular Al-Qaida, la milícia gihadista que s’allotjava al país i que havia perpetrat l’atac contra les Torres Bessones. Amb el temps, s’ha vist que la pretesa defensa de la democràcia i la protecció de les dones afganeses eren pretextos per convèncer l’opinió pública occidental.

Washington va començar enviant-hi 400.000 soldats. Ossama bin Laden, cap d’Al-Qaida, fugia al Pakistan, on també es van refugiar els talibans. Els EUA van posar al poder els líders mujahidins, criminals de guerra i vistos per part de la ciutadania com a il·legítims. Els talibans van començar a guanyar terreny a les majoritàries zones rurals quan el 2003 els EUA van prioritzar la guerra de l’Iraq, amb atacs diaris durant anys. Les millores s’han limitat a les grans ciutats, on la coalició internacional assegurava que el govern construïa un nou país. Durant l’ocupació han mort més de 160.000 afganesos entre civils, guerrillers talibans i soldats. Aquests últims, sovint impagats per la corrupció.

Quants diners ha costat la guerra?

Els Estats Units han invertit 83.000 milions de dòlars a entrenar i armar l’exèrcit afganès –armes ara en mans dels talibans–, en detriment d’educació, sanitat i governança. D’altra banda, els milers de contractistes que Washington ha tingut en nòmina per oferir serveis a l’exèrcit s’han endut 104.000 milions de dòlars. Els Estats Units hi han tingut gairebé sempre més contractistes que soldats. Segons Forbes, la inversió total nord-americana és de 2 bilions de dòlars. Part de la inversió se l’haurien endut els dirigents fugitius.

Quina és la situació de les dones?

“Ningú em pot ajudar. Vindran a buscar gent com jo i ens mataran.” És Zarifa Ghafari, primera alcaldessa del país i part d’una generació de dones que han accedit als estudis, al mercat laboral i a la vida pública. Fins al 2001, havien de quedar-se a casa o sortir amb un burca i acompanyades d’un home. L’any passat, diversos assassinats de dones amb càrrecs públics han estat vinculats als talibans.

Grups de dones han advertit que els seus drets, ara en perill, es fan servir com a instrument propagandístic al món. Els talibans han mostrat ara un to moderat, però s’espera que tornin a la seva estricta posició excloent. Quan governaven, l’amistat entre homes i dones podia estar castigada amb flagel·lació i les nenes es casaven amb milicians en matrimonis forçats que amagaven l’esclavitud sexual. Pallisses, humiliacions, amputacions i execucions eren tàctiques repressives que el grup ha advertit que no descarta tornar a emprar. Malgrat l’ocupació, el 80% de les dones són encara analfabetes i el 75% són forçades a casar-se.

Quines són les perspectives de futur?

Els talibans s’esforcen a contenir la seva actuació fins que l’atenció marxi de l’Afganistan, però no hi ha motius per pensar que no aplicaran les mesures que imposaven fins al 2001. Ho diuen els precedents i l’actualitat: l’ONU calcula que el nombre de morts civils ha augmentat un 50% des de l’inici del 2021, amb més dones i infants morts que cap altra primera meitat de l’any des del 2009. Unes morts que molts adjudiquen als talibans. Aquest cop, el grup domina gairebé tot l’Afganistan i té més vincles globals. Cal témer una impunitat absoluta en la violació de drets humans. Com ara a l’Aràbia Saudita i a Qatar.

Com ha reaccionat la regió?

La fugida occidental deixa pas al pragmatisme. La Xina, Rússia, Turquia i l’Iran han deixat caure que entaularan relacions amb els talibans. El Pakistan ja ha rebut la primera delegació internacional dels talibans i alguns estats del golf Pèrsic podrien seguir-los les passes. Grups islamistes han felicitat els talibans: Hamas (Gaza), Hezbollah (Iran) i Hayat Tahrir al-Sham, la branca d’Al-Qaida a Síria. I també Al-Qaida, amb presència encara en quinze províncies afganeses, i Al-Shabaab, a Somàlia. S’espera molta propaganda gihadista pel 20è aniversari de l’11-S i que la victòria dels talibans impulsi les aspiracions gihadistes arreu del món. Governs autocràtics podrien interpretar la retirada dels EUA com una carta blanca per cometre atrocitats, mentre no afectin els interessos de Washington. Règims com l’iranià –que anhelen l’expulsió d’Occident de la regió– podrien ara fer pressió per fer fora les tropes estatunidenques de l’Iraq.

Quina és la situació dels refugiats?

Gairebé 20.000 persones han marxat de l’Afganistan. Han pagat bitllets d’avió amb un preu inflat que suma milers d’euros i han estat evacuats pel fet d’haver col·laborat amb Occident. Però aquests són l’excepció. L’Afganistan és l’estat que va generar més refugiats a tot el món durant tres dècades, fins que Síria el va superar el 2015, i ara està cridat a protagonitzar un nou èxode massiu.

Alemanya i Holanda han aturat les expulsions al·legant que Kabul era un lloc segur. El francès Macron, intimidat per l’extrema dreta en les presidencials del 2022, rebutja l’arribada d’ il·legals. HRW exigeix que s’incrementi el suport humanitari als països limítrofs. L’Uzbekistan els deporta, però d’altres ja n’allotjaven fins ara: al Pakistan n’hi viuen un milió i mig i a l’Iran, 800.000. A Europa, els que més n’acullen són Alemanya (148.000) i Àustria (40.000). Els EUA, sols 2.000. La majoria dels afganesos no tenen diners per marxar.

LES XIFRES DEL CONFLICTE

250
mil
persones han marxat de casa seva de maig, el 80% de les quals són dones i infants.
83.000
milions
de dòlars han invertit els EUA en l’exèrcit afganès.

LES XIFRES DEL CONFLICTE

83
mil
milions de dòlars invertits dels EUA en l’exèrcit afganès
110
mil
morts afganesos, sumant civils i soldats del govern
80
per cent
de les dones encara són analfabetes a dia d’avui, malgrat l’ocupació internacional
300
milions
de dòlars invertits dels EUA en la guerra d’Afganistan, cada dia, durant 20 anys. En total, 2 bilions.
2.000
refugiats
afganesos acollien els EUA el 2020, en comparació amb el milió i mig del Pakistan.
2.000
refugiats
afganesos acollien els EUA el 2020, en comparació amb el milió i mig del Pakistan.
250.000
persones
han marxat de casa seva des del maig, el 80% de les quals són dones i infants.
110.000
morts
afganesos és el balanç total, sumant-hi civils i soldats del govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona