Política

Putin i Merkel s’acomiaden apel·lant al pragmatisme amb el nou poder a Kabul

El líder rus alerta contra la desintegració de l’Estat afganès i ofereix cooperar per estabilitzar el país

La cancellera admet que cal dialogar amb els talibans

Vladímir Putin va fer una crida ahir a evitar la desintegració de l’Afganistan després de l’arribada al poder dels talibans, tot advertint, però, contra una ingerència exterior. “El moviment talibà controla ara com ara pràcticament tot el territori del país, incloent-hi la capital. Aquesta és la realitat. I, precisament, hem de partir de la realitat i no permetre la desintegració de l’Estat afganès”, va dir.

El president rus va fer aquestes declaracions durant la visita de comiat que li va fer la cancellera alemanya, Angela Merkel, que acaba el seu mandat a finals d’any. El cap del Kremlin va criticar durament la imposició de valors democràtics a altres països per part d’Occident, una política que va qualificar d’“irresponsable”. “Tots els nostres socis han de convertir aquesta regla en universal: tractar amb respecte els seus socis i carregar-se de paciència si alguna cosa els agrada o no. Donar als pobles el dret a decidir per ells mateixos el seu destí, independentment del temps que tardin a recórrer el camí de la democratització”, hi va afegir.

Putin va recordar que Moscou –que també es va haver de retirar de l’Afganistan després de 10 anys d’ocupació (1979-89)– coneix de primera mà com pot ser de contraproduent intentar imposar un sistema polític aliè, experiments que “mai” van tenir èxit i que només han portat a la desintegració dels estats.

Per tot això, va fer una crida als EUA i a la UE a “unir esforços” amb Rússia per normalitzar la situació a l’Afganistan, també amb ajuda humanitària. El cap del Kremlin va assegurar que Rússia no es vol alegrar del fracàs, ja que li convé l’estabilitat de l’Àsia Central. També va alertar sobre la incursió de terroristes als països veïns de l’Afganistan.

Per la seva banda, Merkel va reconèixer que caldrà dialogar amb el moviment talibà per salvar vides a l’Afganistan. La cancellera es va mostrar “molesta” amb el canvi de poder al país centreasiàtic i va admetre: “Els talibans han rebut més suport del que ens hauria agradat.”

Alhora, va insistir que la prioritat per Berlín és ajudar aquells que van cooperar amb Alemanya durant vint anys d’operació de l’OTAN a l’Afganistan. “Donar-los refugi a Alemanya i treure tantes persones com es pugui els pròxims dies”, va indicar.

La cancellera va recordar que van ser els atemptats de l’11-S el que va portar al començament de la lluita contra el terrorisme i la missió aliada a l’Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona