Política

A la caça del col·laborador

Els talibans van cercant porta per porta afganesos que van treballar per a les forces dels EUA i l’OTAN per represaliar-los

Segon dia de protestes per la substitució de la bandera nacional tricolor per la blanca integrista

Els talibans estan buscant persones que han treballat amb les forces dels EUA i l’OTAN a l’Afganistan per castigar-les i han amenaçat de matar o arrestar els seus familiars si no les localitzen, segons un document confidencial de l’ONU desvelat ahir pel diari The New York Times. L’informe, amb data d’ahir, el va elaborar el Norwegian Center of Global Analyses, un grup assessor d’amenaces que subministra informació d’intel·ligència a l’ONU.

D’acord amb el document, els talibans tenen una llista de persones i van porta per porta “detenint i/o amenaçant de matar o detenir membres de la família de les persones objectiu, llevat que s’entreguin elles mateixes” als integristes.

Corren un risc especial els membres de les forces armades i la policia afganeses i les persones que van treballar per a unitats d’investigació del govern derrocat del president Aixraf Ghani.

Aquesta informació contradiu les recents declaracions dels talibans, que asseguren que no buscarien venjança contra els seus opositors. Fins ahir, els EUA havien evacuat 7.000 persones de l’Afganistan i havien habilitat més accessos a l’aeroport de Kabul per accelerar la sortida dels seus ciutadans i col·laboradors en el país asiàtic. Hi ha més de 5.200 soldats nord-americans a la capital per completar les evacuacions. En una entrevista a al canal ABC News, el president Biden va informar que encara hi ha entre 10.000 i 15.000 estatunidencs que necessiten ser repatriats i que volen treure de l’Afganistan entre 50.000 i 65.000 afganesos i les seves famílies.

Mentrestant, ahir, el país va registrar per segon dia consecutiu algunes protestes de civils que s’oposen a la substitució de la bandera tricolor de l’Afganistan per la bandera blanca que identifica els talibans i el seu emirat islàmic. Dimecres, una manifestació també en defensa de l’ensenya naciona, va ser reprimida a trets pels talibans –amb el resultat de dos morts– a la ciutat de Jalalabad.

A Kabul, centenars de persones van sortir al carrer en caravanes de cotxes onejant l’ensenya tricolor, i desafiant la presència dels combatents que custodien la capital afganesa. La manifestació va coincidir amb les commemoracions pel 102è aniversari de la independència de l’Afganistan de l’imperi Britànic. A més de Jalalabad, protestes contra la substitució de la bandera han tingut lloc aquests dies a Khost i Taleqan. A Asadabad, a l’est del país, s’hi haurien produït víctimes. Les protestes també van coincidir ahir amb la celebració més sagrada pels xiïtes, l’Aixura, amb el vistiplau aparent dels talibans. En un gest inusual, van protegir els fidels xiïtes de possibles atemptats durant l’Aixura. Durant anys, aquesta minoria va ser objectiu dels talibans i del grup gihadista Estat Islàmic, que els consideren apòstates.

Finalment, l’exvicepresident afganès, Amrullah Saleh, que, des del seu refugi a la vall del Panxir, encapçala els últims resistents al poder talibà, va afirmar ahir un missatge d’àudio a Le Monde que està disposat a negociar amb el nou règim i a abandonar l’enfrontament armat, a condició que el poble afganès pugui decidir “el tipus d’estat” a implantar al país.

Biden ajorna la data límit per a la retirada

Redacció

El president dels EUA, Joe Biden, ha admès que les tropes del seu país podrien quedar-se a l’Afganistan més enllà de la data límit que havia establert per a la retirada, el pròxim 31 d’agost, amb l’objectiu de completar l’evacuació de tots els ciutadans estatunidencs. Quatre dies després de la presa de Kabul pels combatents talibans, el caos a l’exterior de l’aeroport de la capital continua, amb milers d’afganesos incapaços d’accedir al recinte mentre les forces de seguretat disparen trets a l’aire e un intent de contenir-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona