Política

La fiscalia vol reobrir el cas contra 22 independentistes

Alerta Solidària informa que el ministeri públic ha presentat recurs contra l’arxivament de la causa pel tall de l’AP-7 a Salt, en una acció de Tsunami Democràtic

L’Audiència de Girona ho resoldrà

La fiscalia ha presentat recurs contra l’arxivament del procés penal pel tall de l’AP-7 a Salt, acció impulsada per Tsunami Democràtic el novembre del 2019, contra la condemna del Suprem als líders catalans. L’organització Alerta Solidària, que porta la defensa de la majoria d’independentistes processats, va informar ahir d’aquesta decisió i va detallar que afecta 22 persones del total de 48 encausats, els quals –precisa– s’afegeixen a les quatre persones que continuaven encausades per desordres públics després de l’arxivament, dictat pel jutjat d’instrucció 3 de Girona, el juliol passat. L’Audiència de Girona haurà de resoldre si accepta el recurs del ministeri públic i, per tant, d’enviar-los a judici.

Alerta Solidària va qualificar aquest recurs de la fiscalia de “nova decisió política” del que va anomenar “l’òrgan punta de llança de la repressió de l’Estat espanyol”.

En la interlocutòria d’arxivament, el titular del jutjat d’instrucció 3 de Girona, el magistrat Juan Carlos Godoy, va afirmar que “no existeixen indicis sòlids que permetin pensar que prosperarà una acusació” contra aquests encausats perquè no ha quedat acreditat que “cometessin llançament d’objectes contundents o cremessin contenidors”.

La causa per desordres públics a Salt investigava inicialment un total de 52 persones. La fiscalia va estar d’acord que s’arxivés el procés per a quinze persones, però no per a la resta. I ahir es va confirmar que el ministeri públic, l’única part acusadora, no hi està d’acord i vol seguir la investigació penal contra 22 independentistes per desordres.

El magistrat, en la interlocutòria, assegurava que “no havia quedat suficientment acreditat que executessin actes violents o intimidació front a agents de l’autoritat o a altres usuaris de la via”. El jutge hi afegeix que “aquestes persones van ser identificades a Salt simplement per la vestimenta que portaven, dessuadores, motxilles, etc., i no s’ha pogut acreditar que executessin actes violents envers la policia” com van declarar –detalla– tres agents dels Mossos d’Esquadra. En el cas de quatre persones indica que n’hi ha fotos, però “en cap imatge no s’aprecia que estiguin realitzant cap actuació violenta, i només participaven en la manifestació”. Per contra, el jutge sí que manté la causa contra un home, identificat per la policia espanyola a l’AP-7 i pels Mossos a Salt, en considerar que “sí que hi ha proves que va llançar objectes a la policia i va moure contenidors incendiats”, i deriva el seu cas a judici.

La causa de Salt és paral·lela a la del tall de l’AP-7 al Pertús, que investiga el jutjat d’instrucció 4 de Figueres, i on hi ha unes 200 persones de tot el país encausades, a les quals el jutge ha fet anar a declarar presencialment, malgrat les excepcionals mesures per la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA