Política

L’Estat envia el segon avió d’evacuació a l’espera de poder arribar a Kabul

Grande-Marlaska subratlla el “compromís ineludible” del govern de garantir la seguretat dels afganesos que han col·laborat amb l’Estat

El PP demana un ple extraordinari al Congrés perquè Sánchez doni explicacions per la crisi de l’Afganistan

El segon avió de transport militar A400M de les Forces Armades espanyoles s’ha enlairat aquest dimarts a la tarda de la Base Aèria de Saragossa amb destinació a Dubai (Emirats Àrabs Units) a l’espera de poder volar fins a Kabul per col·laborar amb l’evacuació d’espanyols de l’Afganistan.
Aquest aparell, que ha sortit amb vuit hores de retard, se suma al primer que es va enlairar dilluns a la nit de la mateixa base aragonesa i que ha aterrat aquest matí a Dubai, tal com estava previst.

Aquests vols cobriran la primera fase de la repatriació dels ciutadans espanyols que encara es troben a l’Afganistan, el personal de l’ambaixada i d’aquells afganesos i les seves famílies que durant anys han col·laborat amb l’Estat.

A bord dels dos avions hi viatgen desenes de militars per “donar resposta a les difícils condicions de l’evacuació”, segons assenyalen els ministeris de Defensa i Afers Exteriors en un comunicat conjunt.

L’executiu espanyol no ha detallat quan preveu que els dos transports militars puguin arribar a Kabul, que es troba a dues hores i mig de vol de Dubai.

A l’aeroport de la capital afganesa –que es troba sota el control dels militars dels Estats Units- els esperen des de diumenge el personal de l’ambaixada, els policies encarregats de la seva seguretat i els espanyols que queden al país asiàtic.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat avui que la repatriació dels espanyols i el personal de l’ambaixada “està en curs”. “El govern d’Espanya coordina tots els tràmits per garantir la seva seguretat”, ha afirmat en un missatge a les xarxes socials.


Compromís amb els col·laboradors afganesos
L’operatiu d’evacuació inclou a prop de mig miler d’afganesos i els seus familiars que han treballat amb Espanya a la missió militar i a projectes de cooperació, en tasques com la de traductor. L’ambaixada els ha enviat un missatge per confirmar que estan a la llista de persones per a ser repatriades i els dona la possibilitat que els acompanyin les seves parelles, fills, pares i també germanes solteres.

Segons ha informat TVE, Exteriors els ha demanat que es mantinguin atents a pròximes comunicacions en les quals se’ls indicarà “a quin lloc de Kabul ha de dirigir-se i en quin moment ha de fer-ho”. “Tinguin reunits els seus dependents i estigui preparat per desplaçar-se amb ells tan bon punt rebi la indicació per fer-ho”, afegeix el missatge.

L’executiu espanyol subratlla que l’objectiu és començar l’evacuació d’aquestes persones “el més aviat possible” i assegura que es noliejaran tots els avions que calgui fins a completar la sortida de tots els afganesos col·laboradors.

En aquest sentit, el ministre espanyol d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha remarcat el “compromís ineludible” del govern de “garantir la seguretat de totes aquestes persones que en moments difícils van col·laborar d’una manera eficaç”.

Respecte dels afganesos que puguin arribar a l’Estat, el titular de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, ha apuntat que ja està tot “preparat per donar'ls-hi una acollida digna”. El ministre ha agraït la solidaritat del diferents governs autonòmics i locals que s’han ofert per acollir els refugiats afganesos.

El PP reclama que Sánchez doni explicacions al Congrés

ACN

El PP ha registrat aquest dimarts una petició al Congrés perquè el president del govern espanyol comparegui en un ple extraordinari per tal d’informar sobre la crisi de l’Afganistan i la repatriació del personal diplomàtic i dels col·laboradors afganesos amb l’exèrcit espanyol. Els populars sol·liciten que es convoqui la Diputació Permanent de la cambra baixa perquè acordi la sessió extraordinària del ple.

El principal partit de l’oposició ha criticat aquest dimarts el “silenci” de Sánchez davant la situació a l’Afganistan mentre que altres dirigents internacionals han comparegut per donar explicacions, com la cancellera alemanya Angela Merkel.

El portaveu del PP, José Luis Martínez Almeida, ha afirmat en una atenció als mitjans que altres dirigents europeus “treballen intensament i en contacte amb l’oposició” per repatriar els seus ciutadans mentre que Sánchez “s’està banyant a Lanzarote i no es dirigeix al conjunt d’espanyols”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona