Política

Almenys dos morts per trets de les tropes nord-americanes a l’aeroport de Kabul

Diversos testimonis eleven a sis les víctimes mortals durant el caos que s’ha viscut a les pistes

Biden autoritza l’enviament d’un miler més de soldats a l’Afganistan, que eleven a 7.000 la xifra de militars dels EUA al país asiàtic per col·laborar en l’evacuació

Washington ha confirmat la mort d'almenys dues persones per trets de militars nord-americans a l’Aeroport Internacional Hamid Karzai de Kabul, després de la presa de la capital afganesa pels insurgents talibans. Segons diversos testimonis, almenys sis persones han perdut la vida quan intentaven fugir del país abordant els vols de repatriació.

El portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha assegurat en declaracions als mitjans de comunicació que aquest dilluns s’han produït dos incidents separats a l’aeroport durant els quals les forces dels EUA han hagut d’obrir foc en resposta a “amenaces hostils” i que han “resultat en la mort de dos individus armats”. Kirby no ha precisat si els morts tenen alguna mena de vinculació amb els talibans.

Ha afegit que hi ha informacions preliminars que un soldat nord-americà podria haver resultat ferit enmig del caos a la base aèria, on s’hi han congregat centenars de persones per intentar fugir de l’Afganistan, però aquest extrem encara no està confirmat. L’alt càrrec del Pentàgon ha assegurat que no desitgen que ningú més resulti ferit.

Moltes persones s’han apropat a la terminal amb l’esperança de pujar a algun dels avions que realitzen l’evacuació. Alguns han anat més enllà i han envaït les pistes per impedir que els aparells s’enlairessin sense ells.

Segons testimonis presencials citats per l’agència Efe, en els incidents a l’aeroport han perdut la vida almenys sis persones, entre les quals un combatent talibà. Aquest i tres civils haurien mort en un tiroteig entre els insurgents i les tropes nord-americanes. Segons un testimoni, el talibà hauria ordenat a diversos civils afganesos que abandonessin la pista i aquest s’han negat. El milicià ha disparat contra ells i això ha desencadenat la resposta de les forces dels EUA, que han obert foc contra el milicià, que ha mort a l’acte.

Les altres dues víctimes haurien perdut la vida suposadament en caure d’un avió militar nord-americà al qual s'havien enfilat abans del seu enlairament.

Kirby ha insistit que la missió de les tropes dels EUA a l’aeroport no és “ofensiva”, però ha volgut subratllar el “dret inherent a l’autodefensa” dels efectius nord-americans que hi ha desplegats.

Ha explicat que les forces dels EUA desplegades a Kabul treballen en el “restabliment de la seguretat” davant les “bretxes” de seguretat a la part civil de l’aeroport de la capital afganesa.

Diumenge al vespre el departament d’Estat va confirmar que havia “completat” el trasllat a l’aeroport dels aproximadament 4.000 treballadors de la seva ambaixada.

Segons el Pentàgon, actualment hi ha 2.500 efectius del seu exèrcit a l’aeroport i mig miler més hi arribaran en les properes hores.

“Anticipem que en les properes hores serem capaços de restablir les operacions aèries a l’aeroport”, ha augurat el portaveu.


Fins a 7.000 soldats nord-americans per assegurar l’evacuació
El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), John Biden, ha autoritzat aquest dilluns l’enviament de 1.000 soldats més a l’Afganistan, que eleven a 7.000 el total d’efectius nord-americans al país asiàtic.

El miler de soldats addicionals pertanyen a la 82 Divisió Aerotransportada i es traslladaran de Kuwait a l’Afganistan, segons ha anunciat el portaveu del Pentàgon.

Washington ja ha enviat 6.000 soldats els darrers dies al país per col·laborar a l’evacuació de civils nord-americans i els seus aliats després de la presa de Kabul pels talibans.


Toc d’atenció del Pentàgon als talibans
Davant el deteriorament de la situació al país asiàtic després de la presa de Kabul pels insurgents, el cap del Comandament Central de les Forces Armades dels EUA (CENTCOM), el general Kenneth McKenzie, s’ha reunit aquest dilluns amb líders talibans a Doha (Qatar). El CENTCOM s’encarrega de les operacions militars nord-americanes a Orient Mitjà, Àsia Central i parts del sud d’Àsia.

El mitjà de comunicació Político ha assenyalat que durant les  converses a Doha  han analitzat les operacions al país i com rebaixar la situació de conflicte.

En aquest sentit, Kirby ha assegurat que el general ha estat “molt clar i ferm” i ha advertit als dirigents talibans que qualsevol atac contra nord-americans “serà confrontat amb una resposta molt ràpida i amb força”.

Està previst que el president d’Estats Units, Joe Biden, ofereixi aquest dilluns a la tarda (15.45 hora local, 21.45 hora catalana) un discurs a la nació sobre la situació a l’Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona