Política

Els talibans ja controlen una capital de província en l’avenç a l’Afganistan

Nimruz és el primer gran feu conquerit pels rebels des de l’anunci de retirada dels EUA

Funcionaris de la zona van pactar amb els insurgents fugir a l’exili

Els talibans avancen en la seva lluita per recuperar el control de l’Afganistan. El grup insurgent ha aconseguit el control de Nimruz, una de les províncies de l’oest del país, i també el de la seva capital, Zaranj. La notícia l’ha comunicat Roghul Khairzad, vicegovernador de Nimruz. El fet té rellevància, ja que es tracta de la primera capital capturada pels talibans des que la Casa Blanca va anunciar que retiraria les seves tropes de l’Afganistan al finals d’agost. El control de Zaranj, una ciutat de 160.000 habitants, és el triomf més sonat dels talibans després d’haver ocupat diversos nuclis rurals.

Fonts dels talibans han informat que el grup celebrava la victòria sobre la ciutat i han advertit que la conquesta faria pujar la moral dels seus guerrillers. La seva ubicació a la frontera amb l’Iran dona valor estratègic a Zaranj. El grup, que vol aplicar un règim islamista radical, intenta recuperar el control de l’Afganistan vint anys després de ser expulsats pels Estats Units, que donen suport a les autoritats ara presidides per Ashraf Ghani.

“Tothom està amagat a casa seva per por dels talibans”, va declarar Khair-ul-Nisa Ghami, una membre de les autoritats de Nimruz a The New York Times: “La situació és molt preocupant. Els talibans han capturat la ciutat sense ni tan sols lluitar”, hi afegia. Funcionaris afganesos de la mateixa província haurien admès, sota condició d’anonimat, que la seva fugida i la de les seves famílies a través de la frontera amb l’Iran havia estat pactada amb els talibans. La matinada de divendres, mentre unes autoritats se n’anaven a l’exili i els talibans començaven a controlar la zona, alguns assaltants van començar a saquejar oficines governamentals i negocis.

Mohammed Nasser, cap del consell provincial de Nimruz, va negar que s’hagi arribat a un acord amb els talibans, però va criticar el govern central per haver fracassat a l’hora d’enviar reforços a Zaranj, afegint-hi que havien abandonat la ciutat en un intent d’evitar morts.

Dawa Khan Meenapal, cap de premsa del govern afganès, va ser tirotejat a la capital, Kabul, i els talibans en van reivindicar l’atac. “Era un home jove que es mantenia dempeus com una muntanya contra la propaganda de l’enemic”, va dir Mirwais Stanizkai, portaveu del Ministeri de l’Interior. L’assassinat de Meenapal és l’últim d’una sèrie d’atacs contra activistes, periodistes, jutges i altres personalitats defensores d’una societat islàmica liberal, tot i que no tots els assassinats han estat reconeguts pel grup insurgent. Dies abans, un atac dels talibans a la residència del ministre de Defensa va deixar vuit morts, en uns fets que han estat vistos com una demostració de força dels rebels, que poden colpejar el cor de la capital.

La pugna pel control sobre el terreny continua a diverses ciutats del país mentre les forces afganeses mostren poca habilitat per contenir els talibans. Els bombardejos dels EUA contra les posicions dels insurgents intenten fer guanyar temps al govern. L’ambaixador de Rússia a l’ONU, Vassili Nebenzia, va declarar que les possibilitats que l’Afganistan caigui en una guerra total són “una crua realitat”.

LA XIFRA

160.000
habitants
té la ciutat de Zaranj, capital de la província de Nimruz, conquerida pels talibans ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona