Política

Sánchez posa pressió al govern pels fons europeus

Repartirà a les comunitats 10.500 milions el 2021 i força l’executiu a ser dilluns en la sectorial a disset perquè no ho debat en la bilateral

Rodríguez: “Els catalans han quedat muts, però hem obert altres canals”

Davant l’única absència del president Pere Aragonès en la conferència de presidents, celebrada al convent de Sant Esteve de Salamanca (Castella i Lleó), Pedro Sánchez va voler demostrar que la reunió era més que una fotografia –tot i la fotogènia de la plaça Major i de la façana d’estil plateresc del recinte eclesiàstic– i va anunciar el repartiment a les comunitats de 10.500 milions provinents dels fons europeus durant el 2021, la qual cosa suposa el 55% dels 19.036 milions que l’Estat espanyol rebrà de la Comissió Europea el 2021 i un 43% dels 24.197 milions pressupostats aquest any. Tot i la reunió fixada dilluns a la tarda a Madrid de la comissió bilateral Estat-Generalitat, Sánchez força el govern a acudir el mateix dilluns a Madrid a una reunió sectorial, però al matí i amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per debatre la lletra petita del repartiment dels fons europeus. Al final, de les sis hores de cimera a Salamanca, la ministra de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez, restava aspror a l’absència catalana i lloava la reactivació del diàleg. “Lamentablement, avui els catalans han quedat muts perquè el president no ha volgut portar la seva veu a aquesta conferència. Però subratllo, alhora, la importància que hagin obert altres canals de comunicació que són vàlids i legítims perquè són també estatutaris i constitucionals, com són la multilateral conferència sectorial de fons europeus, a la qual em confirmen que assistiran, i també la bilateral, en la qual estem treballant des del ministeri i en què abordarem els temes que estatutàriament corresponen”, va esgrimir.

La d’ahir a Salamanca –i amb un baró moderat del PP com el castellanolleonès Alfonso Fernández Mañueco d’amfitrió– era la XXIV edició de la conferència de presidents des de la creació el 2004 i Sánchez es vanta que divuit han estat sota la seva presidència. Si bé obtenia quòrum en edicions telemàtiques durant l’estat d’alarma, Quim Torra ja el va plantar en la presencial del juliol del 2020 al monestir de Yuso de San Millán de la Cogolla (la Rioja) i ahir era Aragonès qui el plantava per segon any. L’afany d’una foto amb Felip VI i els presidents va costar a Sánchez un referèndum sobre ell que es va traduir en escridassada amb pluja d’insults –“pocavergonya”, “fill de puta”, “traïdor”, “et creus molt guapo”– i un clam d’adhesió al monarca amb crits de “visca el rei!” i “visca Espanya!”.

Ayuso i Catalunya

Si bé Sánchez creu que la conferència és “imprescindible” per “donar resposta als problemes reals”, la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ovacionada als carrers de Salamanca, es va erigir en opositora. “Espanya és l’únic país que atempta contra la seva capital”, va dir. Ayuso situa en el mateix cistell de privilegis Catalunya i el País Basc –té el traspàs de la taxa Tobin i Google, entre d’altres– i denuncia que “sempre hi ha un tracte preferent per a les comunitats insolidàries i sobretot deslleials amb Espanya”. A Twitter, Ayuso compartia un dibuix amb una pluja de bitllets sobre els independentistes. El lehendakari, Iñigo Urkullu, es defensa negant tot “privilegi” i lamentant el “desconeixement interessat” de l’ordre constitucional que inclou el concert econòmic. “Hi ha hagut més monòlegs que diàlegs i cap acord”, renegava el gallec Alberto Núñez Feijóo.

Mofes sobre Puigdemont

Molts barons del PSOE van desafiar el diàleg de Sánchez amb mofes sobre Carles Puigdemont. “No estaria malament que en la bilateral de dilluns vegin la millor manera de portar Puigdemont, si en cotxe, en tren o en avió”, va etzibar el manxec Emiliano García-Page. “Si ara pogués posar una cara de felicitat extrema, seria la millor resposta”, s’hi afegia l’aragonès Javier Lambán.

Després que la vigília Sánchez cités el repte demogràfic a Girona i Lleida com a esquer per dur Aragonès a la cita, ahir la conferència de presidents va activar un pla de 10.000 milions sense el repartiment per comunitats.

LES FRASES

La conferència de presidents és imprescindible per donar resposta als problemes reals
Pedro Sánchez
president espanyol
És important que siguin en la sectorial dels fons i en la bilateral per temes que toquen estatutàriament
Isabel Rodríguez
ministra de política territorial
No estarà malament que en la bilateral vegin la millor manera de portar Puigdemont, si en cotxe, tren o avió
Emiliano García-Page
president de castella-la manxa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona