Política

La fiscalia admet a tràmit la denúncia de Ciutadans contra l’aval de l’ICF

Això obre la porta a la investigació per malversació, però s’arxiva la denúncia de Carrizosa contra el govern com a “cooperador necessari”

Dit i fet. Entra en via judicial l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) per cobrir els gairebé 5,4 milions que ha aportat el govern com a fiança per a 29 dels 34 ex-servidors públics encausats per l’acció exterior realitzada pel govern entre el 2011 i el 2017. La Fiscalia Superior de Catalunya ha admès a tràmit la denúncia presentada pel líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, contra l’aval. Així, el ministeri públic investigarà la legalitat de l’aval, i per fer-ho ha sol·licitat a la fiscalia provincial de Barcelona que obri un expedient. Carrizosa va denunciar el 23 de juliol la junta de govern de l’ICF per haver comès presumptament un delicte de prevaricació i malversació “contra les arques públiques”.

D’altra banda, Cs també va denunciar el govern de la Generalitat, al·legant que havia actuat com a “cooperador necessari” del que considera una “il·legalitat”, en haver promulgat un decret llei per crear el fons complementari de riscos.

Tanmateix, la fiscalia ha arxivat aquesta denúncia perquè ja hi ha un procediment penal obert contra el president, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Va ser presentada per Vox per un presumpte delicte de prevaricació i malversació del govern en aprovar el fons complementari de riscos. La querella del partit ultra ha estat registrada, però no admesa a tràmit.

En paral·lel, el TSJC també ha rebut recentment per part de Societat Civil Catalana una altra denúncia contra els membres del govern per l’aval de l’ICF, la qual encara està pendent de registre, segons confirmen fonts del tribunal. Fins que una denúncia no és admesa a tràmit no s’obre una investigació.

LA XIFRA

És una negligència que s’hagin fet avals fora de mercat i amb els diners de tots els catalans
Carlos Carrizosa
líder de cs a catalunya

Decisió del Consell de Garanties

El Consell de Garanties Estatutàries ha de dictaminar avui si el decret de creació del fons de risc de deu milions s’emmarca dins de les competències que l’Estatut dona a la Generalitat i si està dins del marc constitucional. Cal recordar que les seves resolucions no són vinculants, però la seva decisió és significant en el cas. De fet, el Parlament de Catalunya fa avui un plenari el desenvolupament del qual estarà condicionat políticament pel que pugui decidir el Consell de Garanties Estatutàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona