Política

Les importacions europees de Xinjiang es dupliquen

Creixen un 131% aquest any malgrat les denúncies de greus violacions dels drets humans de la minoria uigur

Al contrari que els EUA, la UE encara no ha aplicat cap restricció comercial a la Xina

Tot i les nombroses denúncies d’abusos dels drets humans contra la minoria uigur a Xinjiang, les exportacions d’aquesta regió a la Unió Europea (UE) van més que duplicar-se durant els primers sis mesos de l’any, segons les xifres oficials xineses publicades aquest dilluns pel diari hongkonguès South China Morning Post, basades en dades duaneres oficials.

Així, les importacions europees procedents de Xinjiang van registrar un augment interanual d’un 131% en la primera meitat d’aquest any, tot i les nombroses crítiques de la majoria de països de la UE sobre l’ús del treball forçat a la regió occidental xinesa. L’augment de les importacions totals procedents del conjunt del país també va augmentar, però d’una manera molt més moderada, d’un 35%. Al contrari que els Estats Units (EUA), la UE encara no ha prohibit aquestes importacions, malgrat que està elaborant un pla de diligència de la cadena de subministrament per restringir el flux al mercat de béns fabricats amb treball forçat. Les fortes exportacions van ser liderades per alguns productes bàsics (inclosos els productes a base de tomàquet, productes de cotó, components per a fibres artificials i equips eòlics) que l’administració nord-americana ha relacionat amb el treball forçat a Xinjiang. La Xina ha negat reiteradament aquestes acusacions així com qualsevol altra forma d’abús dels drets humans a Xinjiang. El govern de Pequín afirma que els centres no són de reeducació forçosa, sinó centres de formació professional a la regió, amb el suposat objectiu de millorar les perspectives laborals dels membres de la comunitat ètnica uigur.

Respecte a les compres de països europeus, Alemanya en va fer un 143% més que en els primers sis mesos d’enguany, en comparació amb un any abans. A Itàlia van augmentar un 32%; als Països Baixos, un 187%, i a Bèlgica, un 1.591%. En total, la UE va importar més de 315 milions d’euros de mercaderies fabricades a Xinjiang entre el gener i el juny. És més del triple del valor d’aquestes mercaderies enviades als Estats Units. Les exportacions de Xinjiang als EUA van caure un 20,8% durant aquest període. El Regne Unit –ja com a estat fora de la UE– va comprar-ne un 192,2% més.

Una presó per a 10.000

Un equip de periodistes de l’agència Associated Press ha aconseguit un permís de les autoritats per visitar el Centre de Detenció d’Urumqi 3, a Dabancheng, el més gran de la Xina i possiblement del món. Ocupa el doble de superfície que la Ciutat del Vaticà i podria allotjar fins a 10.000 persones. Pequín qualifica de guerra contra el terrorisme” la detenció de més d’un milió de persones de minories ètniques, fet que han criticat la majoria de països occidentals. Investigadors asseguren que innocents han estat enviats a centres com aquests per coses com ara viatjar a l’estranger o assistir a cerimònies religioses.

LA XIFRA

315
milions d’euros
en mercaderies fabricades en territori uigur ha importat la UE entre el gener i el juny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona